10. BiH Kongres o transportnoj Infrastrukturi i transportu

25.10.2019
10. BiH Kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu s međunarodnim učešćem, koji se u glavnom gradu BiH održava 24. i 25. oktobra, svečano je otvoren juče, u kongresnom centru hotela Hills.  

Kongres, organiziran od strane Udruženja Konsultanata Inženjera BiH okuplja učesnike iz sedam evropskih zemalja (Nizozemska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH).

Ispred Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koje je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije, Kongres je otvorio zamjenik ministra gospodin Saša Dalipagić. Na samom otvorenju prisustvovali su i predstavnici ambasada Republike Hrvatske, Srbije, Italije i Velike Britanije.

Gospodin Dalipagić je u svom obraćanju prisutnima naglasio važnost ovakvih skupova gdje se razmjenjuju nova znanja i iskustva koja pomažu da se lakše donose prave odluke kada je razvoj države u pitanju, a posebno kad je riječ o transportnoj infrastrukturi i transportu.U ime domaćina skupa dobrodošlicu prisutnim učesnicima i gostima poželio je predsjednik Udruženja Konsultanata Inženjera BiH, gospodin Ešref Gačanin.

Gospodin Gačanin je najavio i niz aktivnosti koje Udruženje planira realizirati u narednom periodu:

-2. BiH Kongres o vodama, 07. i 08. novembar 2019. god.,
- Simpozij o planiranju kvaliteta zraka u gradovima 30. i 31. januar 2020. god.,
- 2. Konferenciju o urbanom planiranju i regionalnom razvoju, juli 2020. godine,
- Konferenciju SDEWES (Sustainable Development of Energy Water and Environment Systems) 28.06.- 02.07.2020. god.,

te niz FIDIC (Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils) internacionalnih treninga, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ključne teme kojima se ovaj Kongres bavi su: transportne politike i strateško planiranje, bezbijednost saobraćaja, analize, studije i projekti u domenu transportne infrastrukture i transporta.

Sponzori ovog skupa su kompanije: Altpro, Adfors, CGS Labs, Rasco, Teknoxgroup, Frauscher, BS Telecom Solutions, HT Eronet, SIMM inzenjering, TZI, IPSA Institut.

Kongresu prisustvuje 300 učesnika – eksperata iz razvojnih institucija, univerziteta, institucija domaćih vlasti i vlasti iz regiona, kao i proizvođača opreme i izvođača radova u domenu transportne infrastrukture I transporta.

Program Kongresa možete naći na:  

http://uki.ba/wp-content/uploads/2019/10/Program_Kongres-2019.pdf