2,8 miliona KM za investicije za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u sektoru poljoprivrede

13.09.2022Info sesije u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci

2,8 miliona KM za investicije za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u sektoru poljoprivrede

 

Povodom objavljenog Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije za unapređenje industrijske resursne efikasnosti i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini, projekat EU4Agri-Recovery kojeg finansira Evropska unija, najavljuje informativne sesije u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Mjesto održavanja Datum održavanja
info sesije
Vrijeme
održavanja

Lokacija
Sarajevo 13.09. 11:00 Privredna komora Federacije BiH u Sarajevu (ulica Branislava Đurđeva 10)
Mostar 14.09. 12:00 Privredna komora Federacije BiH u Mostaru (ulica Kneza Domagoja 12)
Banja Luka 15.09. 12:00 Privredna komora Republike Srpske u Banja Luci (ulica Branka Ćopića br. 6)

 Za prisustvo info sesijama potrebno je registrovati učešće putem sljedećeg linka ili direktno putem web stranice eu4agri.ba najkasnije do ponedjeljka, 12.09. do 12h.

 Pored najavljenih info sesija, u petak, 09. septembra u 11:00 sati bit će održana info sesija putem Facebook stranice EU4Agri. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 2,8 miliona KM, Evropska unija podržat će ulaganja u poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele da svoje poslovanje usmjere na resursno efikasnu i čistiju proizvodnju putem zelenih, digitalnih i cirkularnih poslovnih modela kao i implementiraju principe održivosti i poboljšanja efikasnosti resursa te osiguraju bolji pristup tržištima i potrošačima kroz digitalizaciju.

Glavni cilj je osigurati oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u poljoprivredno-prehrambenom sektoru Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. Projekat daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, samostalni preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od od 20.000 KM do 80.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 85% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga. Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.

Projekat EU4Agri-Recovery provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Češkom razvojnom agencijom (CzDA).