89.MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM NOVI SAD 2022.

03.06.2022

Međunarodni poljoprivredni sajam održan od 21-27.05.2022g u Novom Sadu, Republika Srbija , je najveći sajamski događaj u Srbiji i jedan od najvećih u Europi u oblasti poljoprivrede.

Novosadski sajam koji je ove godine okupio 1100 izlagača iz 21 zemlje je nezaobilazno mjesto za kompanije u oblasti agroindustrije, poljoprivredne proizvodnje te mehanizacije.

Ovogodišnja zemlja partner je bila Republika Mađarska, a jedna od zemalja koja je predstavila svoje gospodarstvo je bila i Bosna i Hercegovina u sklopu koje je i Privredna/Gospodarska komora Federacije BIH predstavila poljoprivredne potencijale s područja Federacije BiH.

Predstavnik Privredne/Gospodarske komore g.Dario Planinić održao je niz bilateralnih susreta sa ostalim zemljama učesnicama sajma te pozvao kompanije iz njihovih zemalja da posjete izložbeni prostor Bosne i Hercegovine i osobno se uvjere u kvalitetu BiH proizvoda, visok nivo usluga, te potencijal poljoprivredne proizvodnje u BiH.Jedna od kompanija iz BiH koja je svoje proizvode i usluge predstavila na sajmu u Novom Sadu je i Opća poljoprivredno proizvodna zadruga BIOS iz Visokog.

Prema riječima predstavnika kompanije BIOS iz Visokog, g.Adisa Hodžića oni kao kompanija koja se bavi proizvodnjom sustava za navodnjavanje, rasada, plastenika, proizvodnjom i otkupom voća i povrća te alata su više nego zadovoljni i smatra da su opravdali svoje izlaganje na sajmu na način promocije kompanije, ugovorenih poslova, susretom sa postojećim poslovnim partnerima a vrlo izvjesno i svojim zastupništvom u Republici Srbiji.

Poseban fokus je napravljen na potencijal proizvodnje poljoprivrednih kultura u Bosni i Hercegovini uslijed globalne nestašice istih uzrokovanih različitim krizama na svjetskoj razini te poziv globalnim proizvođačima hrane za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.