Agencija ZEDA učestvuje u implementaciji projekta GREENCAP

02.10.2017


Agencija ZEDA učestvuje u implementaciji projekta GREENCAP u partnerstvu sa još pet institucija iz EU (Grčka, Francuska, Španija, Italija, Slovenija). Projekat je odobren za finansiranje krajem septembra 2016. godine.  

Cilj projekta je diseminacija informacija i stvaranje sinergije između različitih modularnih projekata iz oblasti vezanih za obnovljive izvore energije  koji se implementiraju na području djelovanja partnera u projektu sa posebnim fokusom na otoke i ruralna područja.

Glavni rezultat projekta će biti stvaranje MED zajednice i sinergije među projektima, analiza i upravljanje rezultatima modularnih projekta te širenje i kapitalizacija ishoda modularnih projekata iz oblasti energetske efikasnosti, a koji za svoj cilj ima stvaranje mreže posvećene obnovljivim izvorima energije na otocima i ruralnim područjima.

U okviru svojih aktivnosti i u skladu s ulogom u projektu GREENCAP (o kojem se više može pročitati na linku: http://www.interreg-danube.eu/), Agencija ZEDA će u narednom periodu zajedno sa implementatorom projekta i partnerima, putem svoje stranice i baze podataka (mailom) plasirati i dijeliti informacije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Sve ove aktivnosti realizuju se u cilju podizanja svijesti, proširenja nivoa znanja o ulozi i značaju uštede energije, smanjenja CO2 i korištenja obnovljivih izvora energije.