Brend Lorica obukla brojne zdravstvene radnike u BiH

www.business-magazine.ba 18.05.2021
Kvalitetan izbor radne odjeće za zdravstvene radnike, koja je prije svega izrađena od vrhunskog materijala, a pri tome modernog dizajna, nudi Lorica, bh. brend koji je razvila mlada doktorica dentalne medicine Lejla Reizbegović.

S obzirom na prirodu i težinu posla zdravstvenih radnika, jako je bitno da njihova odjeća, u kojoj provedu i po 12 sati, bude udobna i kvalitetna, a istovremeno i modernog dizajna. Iz vlastite potrebe za takvim uniformama, mlada doktorica dentalne medicine Lejla Reizbegović iz Hadžića, pokrenula je brend Lorica.

 „Lorica je inovativni brend iz oblasti tekstilne industrije koji proizvodi medicinske uniforme. S obzirom na početnu fazu samog brenda, svu proizvodnju vršimo po principu outsourcea sa konfekcijama koje posjeduju višegodišnje iskustvo. Sve ostale aktivnosti počevši od dizajna, odabira i uvoza materijala, vizuelnog identiteta, odnosa sa kupcima vrše se od strane Lorica tima", za Business Magazine kaže Lejla Reizbegović.


Tim stručnjaka

Bitno je naglasiti da Lorica tim čine stručnjaci iz područja tekstilne industrije i medicinskih nauka. Ono što posebno izdvaja ovaj brend je to da su svi proizvodi pažljivo dizajnirani i prilagođeni potrebama medicinskih radnika te napravljeni od antimikrobnog materijala koji sprečava rast i razvoj bakterija i virusa.

 „Lorica medicinske uniforme su spoj kvalitete, udobnosti, estetike i funkcionalnosti. Trudimo se osluškivati potrebe naših kupaca te na osnovu toga kreiramo naše naredne artikle", dodaje Reizbegović.

Ideja za izradu medicinske radne odjeće javila se nakon što je Reizbegović tokom studija teško pronalazila kvalitetnu i lijepu radnu odjeću te je često sa svojim idejama išla kod šnajdera, kako bi sašili nešto slično onome što je zamislila.

 „Potom sam imala šansu da pohađam kurs dizajna i šivenja, naučila neke osnove te shvatila da bih mogla svoju ideju i entuzijazam pretvoriti u biznis. Vjetar u leđa sam dobila tokom jednog poduzetničkog programa Fondacije 787, gdje sam mnogo naučila o samom poduzetništvu i načinu pokretanja biznisa. Odlučila sam pokušati sa realizacijom Lorice kako bih zdravstvenim radnicima sa naših prostora, ali i šire omogućila kvalitetnu radnu odjeću, jer sam i sama svjesna njene bitnosti. Ipak u uniformi provedemo skoro cijeli svoj život", ističe Reizbegović.

Lorica uniforme već nose brojni zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini, a kako Reizbegović kaže Lorica zajednica, raste iz dana u dan, što će se, nada se, nastaviti i u buduće s obzirom da postoji velika potražnja za ovim uniformama na našim prostorima. Također, pored bh. tržišta, postoje interesi za uniformama i u inozemstvu, ali još uvijek se traži najidealniji modus za implementaciju izvoza.


Pobjeda u idealno vrijeme

Prilikom pokretanja biznisa i razvoja brenda, Reizbegović se susretala s mnogim izazovima koje je uspješno savladala.

„Tekstilna industrija je jedan ogromni svijet u koji sam ušla mogu reći malo naivno. S obzirom da nisam znala kako funkcionira svijet tekstilne industrije, teško je bilo osmisliti koncept koji će funkcionirati za moju ideju. Nakon mnogo raspitivanja, umrežavanja sa profesionalcima te učenja od njih, uspjela sam razviti Lorica proizvode koji su zadovoljili kako moja očekivanja, tako i očekivanja mojih vanjskih saradnika. Ogroman problem je nedostatak statistike i samih statističkih podataka u BiH. Meni je npr. bilo jako teško doći do relevantnih informacija o broju zdravstvenih radnika u BiH. Često su to zastarjele informacije. Također, bilo bi super kada bi državne institucije imale malo više sluha za inovacije i finansijski podržale početak takvih projekata koji je definitivno najteži. Ne mogu to nazvati problemima i poteškoćama, već preprekama, koje sam uspjela prevazići", pojašnjava Reizbegović.

Još jedan uspjeh bila je i pobjeda u petoj emisiji treće sezone SBF Start-up Challenge–a, koja je prema riječima Reizbegović došla u idealno vrijeme.

„Pobjeda na SBF Start-up Challenge-u, zajedno sa svim nagradama doprinijela je razvoju brenda, povećanoj vidiljivosti, ozbiljnosti samog brenda, donijela mnoge narudžbe, proširila mrežu kontakata i saradnika te uvela nas u poslovni svijet koji dalje otvara mnoge nove prilike. Novčani iznos ću iskoristiti za razvoj novih artikala i lansiranje nove kolekcije", dodaje Reizbegović.

A u budućnosti Reizbegović i dalje planira razvijati, raditi i povezivati ljubav prema medicini i modi.

„Lični plan je, naravno nastaviti se baviti stomatologijom koja je moja ljubav još od malih nogu, ali i razvijati Loricu, prvi reprezentativni bh. brend medicinskih uniformi koji ima tendenciju da bude najkonkurentiji, kako na našem tako i na regionalnom tržištu. Već ovih dana planiramo lansirati novu kolekciju koja će donijeti brojne novitete i iznenađenja", ističe ova mlada doktorica i poduzetnica.