DANAS U ZENICI ZAVRŠENA PODUZETNIČKA AKADEMIJA ZDK

Izvor: poduzetnice.ba 25.01.2021


Danas je u Zenici završena implementacija projekta Poduzetnička akademija. Pod sloganom Poduzetništvo je IN već četiri mjeseca okuplja nezaposlene, obrazovane, kreativna i entuzijastične mlade ljude koji žele, koristeći sve raspoložive resurse, ovdje i sada, realizovati svoje poduzetničke ideje, zaposliti sebe i druge i početi graditi svoju poslovnu priču u realnom sektoru BiH.

Danas iznesene ideje i poslovni planovi izazvali su odobravanje i divljenje svih prisutnih. Zahvaljujem se predstavnicama Privredna / Gospodarska komora FBiH – Chamber of Economy of FBiH, Fondacija Mozaik i Charity Foundation La Terra Nostra što su ovaj dan vikenda bili sa nama u Zenici, te na taj način podržali udruženje PoduzetniceIN i sve polaznike Akademije, za Poduzetnice izjavila je Adisa Tufo, predsjednica udruženja PoduzetniceIN.


Poduzetnička akademija ZDK

Sejdefa Bašić, direktirica za kolektivni impakt u Fondaciji Mozaik je rekla: Sa zadovoljstvom, po drugi put, Fondacija Mozaik učestvuje na završnoj sesiji Akademije za poduzetnike. Danas smo bili u prilici vidjeti odlične prezentacije novodolazecih, mladih poduzetnika i poduzetnica iz Zenice, koji su nam puni entuzijazma predstavili svoje biznis planove. Ovo je bila prilika da ispred Fondacije Mozaik i Startup studija ponudimo prirodnu, sljedeću stepenicu a to je ulazak u svijet investicija, mentorske, tehničke i savjetodavne podrške. Uvjereni smo da uz pravu podršku mladi mogu postići dobre i društveno odgovorne poslovne rezultate.


Adisa Tufo sa Adelom Ramić i Sejdefom Bašić iz Fondacije Mozaik


Alma Palo Aličehić, Fondacija La Terra Nostra

Današnji događaj je bio zatvorenog tipa, zbog ograničenja i mjera koje su na snazi zbog pandemije virusa Covid_19, bili su prisutni samo polaznici i nekoliko zvanica. Prisutnima su se obratiti Adisa Tufo u ime Udruženja PoduzetniceIN, Anela Karahasan u ime Privredne komore Federcije BiH, Alma Palo Aličehić u ime Fondacije La Terra Nostra, Sejdefa Bašić i Adela Ramić ispred Fondacije Mozaik. Također su svi polazniti, koji su to željeli, imali su priliku prezentovati svoje biznis planove. Tri polaznice su to učinile nešto opširnije, a svi ostali u skraćenoj formi. Svi biznis planovi su izazvali mnogo pažnje i veoma pozitivnih komentara. Najviše aplauza dobila je prezentacije mlade buduće poduzetnice Nermane Kovačević. Ovaj poslovni plan će sasvim sigurno, uskoro da zaživi.


Prezentacija poslovnog plana – Nermana Kovačević


Sejdefa Bašić – Fondacija Mozaik


Fondacija Mozaik je predstavila platformu LONAC i sve mogućnosti koje ova organizacija nudi mladim poduzetnicima. Organizatori su istakli značaj ove saradnje, jer se nakon završene Akademije i pripreme poslovne ideje za realizaciju, polaznicima otvaraju vrata novih mogućnosti i podrške onih koji mogu i znaju, nastaviti rad sa budućim poduzetnicima.


Adela Ramić – Fondacija Mozaik


Anela Karahasan – Privredna/Gospodarska Komora FBiH


Podrška koju ovakvim i sličnim projektima ovog Udruženja pruža Privredna Komora FBiH je veoma značajna za sve buduće poduzetnike, jer im Komora otvara svoja vrata i daje na znanje da nitri u jednom momentu nisu sami, da mogu računati na maksimalnu podršku kompletne privredne komore koja tu i jeste da podrži i pomogne privredni razvoj BiH.
 

Emina Buljubašić, polaznica Akademije

Ovaj projekt je podržao Federalno zavod za zapošljavanje, a uz nekoliko prijatelja projekta, implementiralo Udruženje PoduzetniceIN.
Nakon završenog formalnog dijela današnjeg eventa, nastavljeno je i neformalno druženje u prijatnom ambijentu restorana motela Almy.