Festival savremene žene: Održana panel diskusija "Act Local, Think Global: New Markets Await"

15.04.2019
Drugi međunarodni Festival savremene žene održao se u Tuzli u periodu od 11. do 14. aprila. Festival je kreiran kao platforma otvorenog dijaloga, čiji alati su odlučni i inspirativni govori najuspješnijih dama regije, te povezuje i podržava sve uspješne priče regije i Bosne i Hercegovine, ali i ciljano motiviše mlade žene.

Tokom Festivala savremene žene održan je i sajam ženskog stvaralaštva. Blizu 50 organizacija žena i kompanija kojima upravljaju žene udružilo se i predstavilo svoj rad, proizvode i uspjehe u periodu iza njih.

U partnerstvu sa udruženjima poslovnih žena iz Slovačke, Češke Republike i Mađarske, a pod pokroviteljstvom Višegradskog fonda, u okviru Festivala održan je i OWEN Summit, kao jedinstvena prilika za povezivanje žena preduzetnica, podsticanje brojnih partnerstava i zajedničkih poduhvata. To je bila glavna inspiracija za proširenje partnerstva u V4 regionu i stvaranje OWEN projekta. Potencijal partnerstava sa zemljama V4 je neograničen, jer su imali zajedničko iskustvo u ekonomijama u tranziciji i mogli bi pružiti vrijedan prijenos znanja i know-howa ženama iz regiona, rušeći barijere između tržišta svake zemlje partnera.

Panel diskusija „ACT LOCAL THINK GLOBAL: NEW MARKETS AWAIT" jedna je od brojnih održanih tokom Festivala. O tome kako napraviti biznis u svojoj lokalnoj zajednici, a promišljati o globalnom širenju, govorili su Blanka Turturro iz Češke ispred globalne biznis organizacije "Slow Food” koja globalno promoviše lokalnu tradiciju, navike i hranu; Edita Randova koja je već 18 godina umjetnička direktorica  muzičkog festivala u Češkoj; Katalin Hajós ispred Association For Women’s Career Development, Hungary, te Mirsada Mehmedović Ventruini, vlasnica i direktorica "Konfekcije FBM” iz Lukavca i Andreja Softić ispred Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Podršku razvoju poduzetništva žena, Privredna komora FBiH je dala kroz učešće u izradi Akta o malom biznisu, izradu Akcionog plana za razvoj poduzetništva žena za period 2018-2020. godine, kao i organizacijom i učešćem na brojnim događajima, koji su za cilj imali unaprijeđenje analitičke osnove za praćenje i poticanje razvoja poduzetništva žena, osigurati sistemsku podršku razvoju poduzetništva žena, kao i jačanje promocije i povezivanja poduzetnica.