GOSPODARSKA KOMORA FBIH U MOSTARU - Da bismo živjeli bolje, trebamo početi kupovati domaće proizvode

24.06.2021
Gospodarska komora Federacije BiH u prostorijama tržnog centra 'Bingo' kod Bafo naselja organizirala je danas promociju akcije 'Kupujmo domaće - gradimo BiH' koja za cilj ima promociju domaćih proizvoda, te poticanje potrošača na kupovinu brendova koji potječu iz BiH.Ovaj projekt je do sada promoviran u nekim sjedištima županija FBiH, a nakon Mostara projekt će biti predstavljen i u drugim sredinama, a završna svečanost će biti u Sarajevu.

Po riječima predsjednika Gospodarske komore Federacije BiH Marka Šantića, istraživanja pokazuju da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu u dovoljnoj mjeri svjesni važnosti korištenja domaćih proizvoda, stoga je Komora odlučila pokrenuti još jednu u nizu kampanja usmjerenih na jačanje domaće ekonomije.

"Kupovina domaćeg proizvoda utječe na kompletnu ekonomiju Bosne i Hercegovine, na domaći BDP, na federalne i županijske proračune, kao i na punjenje mirovinskog i zdravstvenog fonda. Svi oni novci koji se potroše na domaći proizvod, za razliku od stranih proizvoda, multipliciraju se četiri puta", istaknuo je Šantić.Dodao je kako su bh. proizvodi itekako kvalitetni o čemu svjedoče brojne nagrade na međunarodnim gospodarskim manifestacijama.

"Ne treba zabraniti niti možemo zabraniti uvoz stranih proizvoda, ali zakoni Europske unije ne brane korektno promoviranje domaćih proizvoda u svakoj zemlji, pa tako i Bosna i Hercegovina ima pravo promovirati i štititi svoje proizvode", poručio je Šantić.

Ovogodišnja kampanja 'Kupujmo domaće' provodi se u sjedištima županija, a ideja je organizirati kontinuirane promotivne akcije, i to svaki put u drugim općinama i gradovima. Osim Mostara, do sada je promocija ovog projekta održana u Tuzli (Bingo), Bihaću (proizvođači domaće eko hrane), Širokom Brijegu (Namex) i Zenici (Bingo). Već u četvrtak slijedi promocija u Travniku (proizvođači domaće eko hrane), a narednog tjedna isti projekt će biti prezentiran u Goraždu (proizvođači domaće eko hrane) i Orašju (Maxi market).

Paralelnom s kampanjom Gospodarska komora FBiH radi na projektu vizualnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda, kroz koji će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'.

"Kada završimo sve administrativne stvari oko vizualnog označavanja proizvoda, onda će tvrtke krenuti prema Komori i bit će im otvoren put za vizualno označavanje njihovih proizvoda. Kada dobijete jedan od dva ili oba znaka, to znači da ste prošli određene procedure, da je to provjeren proizvod, konkurentan i na domaćem i na stranom tržištu, proizvod siguran za kupnju naših potrošača", dodao je Šantić."Svijest građana o kupnji domaćih proizvoda kako u BiH, tako i u zemljama okruženja nije na zadovoljavajućoj razini. Još jedan u nizu koraka da se podigne svijest o korištenju domaćih proizvoda je i ova kampanja koja traje godinama. Željeli smo napraviti ovaj projekt da bude od koristi i proizvođačima i distributerima i u konačnici svim potrošačima", navodi Šantić.

Na upit, zbog čega su još uvijek pojedini domaći proizvodi skuplji od uvoznih, Šantić je odgovorio: "Ne bih rekao da su domaći proizvodi skuplji od uvoznih. Ima i takvih primjera, ali pitanje je klase i kvalitete. Ono što je stereotip kvalitete njemačke i talijanske, danas imate u BiH vrlo kvalitetnih proizvoda, imate ljepotu, a među tim proizvodima izdvojio bih vodu gdje ova zemlja ima vrlo visoko ocijenjenu kvalitetu vode.Dakle, generalno se ne bih složio da su domaći proizvodi skuplji od uvoznih, ali možda vi pitanjem sugerirate na poticaje. Domaća proizvodnja se vrlo malo potiče i stoga može doći do razlika u cijenama, jer strani proizvodi u svojim zemljama imaju određene poticaje i kada dođu na naše tržište oni su onda konkurentniji u odnosu na naše.
Naravno, politika vlada i ministarstava treba ići u tom smjeru da poticaji domaćim proizvođačima i izvoznicima budu što veći. Međutim, svi znate da su proračuni u FBiH i županijama više socijalnog karaktera nego razvojnog".