Građevinari osposobljeni za izvođenje radova na globalnom tržištu

Izvor: Fena.ba 03.01.2018


Smanjena dinamika radova na domaćem tržištu uslovila je građevinske kompanije iz BiH da kontinuitet zapošljavanja održavaju ugovaranjem poslova na inostranom tržištu, izjavila je za Fenu sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u Privrednoj komori FBiH, Dženana Hodžić.  

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u devet mjeseci 2017. godine, po njenim riječima, veća za 3,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u tom periodu 36,5 posto radova odnosi se na objekte visokogradnje, a 63,5 posto radova na objekte niskogradnje.

Visokogradnja je zastupljena jedino u zemljama Europe, a niskogradnja najviše u zemljama Europe (62,1 posto), slijede zemlje Afrike (37,8 posto), te zemlje Azije (0,1 posto). Značajni ugovori iz oblasti niskogradnje u realizaciji su u zemljama regiona, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji…

- Svi značajniji projekti u zemljama EU dobijaju se na tenderima, prema određenim pravilima i standardima u građevinarstvu. Naše građevinske kompanije evidentno dobijaju poslove na tenderima, kao glavni izvođači ili kooperanti. To potvrđuje činjenicu da su osposobljeni za izvođenje radova na globalnom tržištu, da zadovoljavaju tehničke uslove u smislu opreme i mehanizacije što je neophodno da bi se realizirali takvi projekti. Važno je napomenuti da se nakon završenih poslova ugovaraju novi, ostvaruje kontinuitet poslovanja na EU tržištu, što govori u prilog da naše kompanije imaju uspješne reference u smislu izvedenih radova i poštivanja rokova čime osiguravaju kontinuitet poslovanja -  dodala je Hodžić.

Što se tiče građevinarstva u Evropskoj uniji, kako je navela Hodžić, visok rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva, u 2017. zabilježen je Belgiji (12,5 posto), Švedskoj (21,4 posto), Luksemburgu (30,6 posto) i Njemačkoj (32,3 posto).

- Pri analizi trendova u građevinarstvu, neophodno se osvrnuti na 2008. godinu, kada je građevinska aktivnost dosegla jedan visok nivo, kako u EU i svijetu, tako i u BiH. Međutim, nakon toga, dolazi do krize u dinamici građevinskih radova, koja je sve do danas u procesu oporavka – dodala je Hadžić.

Prošla, 2017. godina, po njenim riječima, za građevinare u BiH bila je puna iščekivanja za pokretanje javnih investicija koje imaju trend stagnacije još od četvrtog tromjesečja 2014. godine, a koje se, uglavnom, odnose na smanjenja javnih radova u cestovnoj infrastrukturi.

- U trećem kvartalu prošle godine, u odnosu na drugi kvartal, došlo do rasta u visokogradnji za jedan posto, a na objektima niskogradnje pad za 0,6 posto. Ako napravimo poređenje trećeg kvartala sa istim predhodne godine, evidentan je pad aktivnosti za jedan posto, na objektima niskogradnje pad je za 3,5 posto, dok je visokogradnja zabilježila u ovom periodu rast za 5,6 posto. Analiza podataka upućuje da ne možemo biti zadovoljni dinamikom radova u građevinarstvu u prošloj godini, pogotovo kada je riječ o niskogradnji. Iako smo imali povećanje odobrenja za građenje u niskogradnji za 50 posto, što je bilo vrlo ohrabrujuće za građevinare, do te realizacije nije došlo - navela je Hodžić.  

Govoreći o očekivanjima građevinskih kompanija u 2018. Hodžić je navela da će njihovo poslovanje dobrim dijelom biti uslovljeno političkim i drugim odlukama i dešavanjima u bh. društvu s obzirom da je to izborna godina.

- Potencijalnih projekata za rast građevinske aktivnosti ima, ukoliko privredu i ekonomiju budemo stavili u prvi plan – naglasila je Hodžić.