Hotel21 - Održana Prva menadžment konferencija hotelijera i ugostitelja u Bosni i Hercegovini

21.04.2017
Privredna/Gospodarska komora FBIH bila je partner u organizaciji Prve menadžment konferencije hotelijera i ugostitelja u BIH, simbolično nazvane „Hotel21" što označava izgled  hotela i hotelijerstva u 21. stoljeću, a koja se održala u Sarajevu, 20.04.2017.godine.

Tematski naziv Konferencije je „Bosna i Hercegovina u globalnoj konkurentnosti destinacija".

Radilo se o razvojnoj i poslovnoj konferenciji, koja u fokus stavlja uvjete u kojima se može razviti profitabilnost poslovanja iz industrije turizma.
Ključni preduvjet za povećanje profitabilnosti bilo kojeg biznisa je poslovni ambijent, a u turizmu, taj ambijent je destinacija. Destinacija je razlog zbog kojeg turisti trebaju usluge hotela, ugostitelja, agencija, tour operatora, prijevoznika i svih drugih aktera koji su direktno ili indirektno uključeni u ovaj lanac vrijednosti.

Na Konferenciji se razgovaralo kroz sljedeće teme:
- Potencijali za pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao destinacije
- Razvoj infrastrukture kao pokretača razvoja turističkih destinacija
- Dostupnost financiranja hotelskih i drugih atraktivnih projekata iz oblasti turizma
- Menadžment alati za povećanje profitabilnosti hotela
- Osposobljenost hotelskog i turističkog kadra u BIH

Upravo na prvom plenarnom panelu pod nazivom „U kojem pravcu ide bosanskohercegovački turizam – infrastruktura kao pokretač razvoja turističkih destinacija" je sudjelovao  predsjednik Komore dr.sc. Marko Šantić, zajedno sa resornim ministarstvima i predstavnicima Turističkih zajednica i organizacija oba entiteta.

„Za uspješan razvoj turizma kao gospodarske grane u Bosni i Hercegovini prvenstveno je nužno valorizirati proizvode koje imamo, te napraviti strateški okvir za sistemski razvoj destinacije. Potrebni su nam strateški dokumenti koji nisu samo prepisani i kopirani, već koji će se na temelju mjerenja uraditi isključivo za našu destinaciju, te biti upotrebljivi za Bosnu i Hercegovinu." – rekao je predsjednik Šantić.