INFORMACIJA ZA KOMPANIJE IZ TEKSTILNE, HEMIJSKE I DRUGIH INDUSTRIJA U BIH

31.03.2020
Imajući u vidu novonastalu situaciju vezanu za pandemiju CORONA VIRUSA - COVID-19, mnoge bh. kompanije se suočavaju sa otežanim poslovanjem, otkazivanjem narudžbi, nemogućnosti isporučivanja gotovih proizvoda, kao i rizikom od obolijevanja radnika Corona virusom. Navedenoj situaciji se još ne nazire kraj, a zbog nekontrolisanog širenja pandemije mnoge zemlje prognoziraju da će ovakvo stanje potrajati i nekoliko mjeseci.

Zbog strahovitog širenja virusa u Evropi, SAD-u, Turskoj, Kini, Indiji i drugim zemljama, svi vape za medicinskom zaštitnom opremom, sredstvima za dezinfekciju, bolničkoj opremi (kreveti, ćebad) i  drugoj opremi koja se koristi u ovakvim slučajevima. Tu prije svega mislimo na medicinske zaštitne maske svih vrsta, zaštitne rukavice, zaštitna odijela (jednokratna, višekratna i nepromočiva), zaštitne kape, sredstva za dezinfekciju svih vrsta, kreveti za bolnice, jastuci, deke, sanduci za preminule i sl.

U Bosni i Hercegovini radi veliki broj kompanija iz tekstilne, hemijske, metalne, drvne industrije, koji brzo mogu ponuditi proizvode koji se traže u BiH, u zemljama regiona i šire.

Poznato je da su bh. kompanije fleksibilne i da brzo usvajaju  nove proizvode, što može biti šansa u ovim teškim vremenima.
 
Privredna/Gospodarska komora FBiH Vam može biti partner i pomoći da se informacija o proizvodima koje nudite plasira u zemlje u okruženju i šire.

Pozivamo privrednike da razmisle o mogućnostima proizvodnje proizvoda koji se traže na tržištu BiH, regiona i EU.

Za više informacija, i svaku vrstu podrške, na raspolaganju Vam stoji Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.