Inicirane aktivnosti na razvoju elektromobilnosti u Općini Stari Grad

17.02.2021
Dana 16.02.2021. godine, održan je sastanak Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH, koja djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj FBiH s dopredsjedavajućim  općinskog vijeća Općine Stari Grad, gosp.  Damirom Saračevićem, u prostorijama Općine Stari Grad.

Ispred Udruženja prezentiran je koncept elektromobilnosti u svijetu i BiH, te su analizirani izazovi s kojim se suočavaju privrednici u razvoju elektromobilnosti u BiH.  Također, diskutovalo se i o svim benefitima koje donosi elektromobilnosti, što se prije svega odnosi na smanjenje zagađenja u Bosni i Hercegovini, zatim smanjenju buke koja dolazi iz transporta, kao i angažmanu potrošnje električne energije koja je domaći resurs.

Gosp. Damir Saračević je izrazio želju da kroz dalji kontinuiran rad  svi zajedno doprinosu smanjenju zagađenja u gradu Sarajevu, te ovom prilikom iskazao zadovoljstvo time da je Općina Stari Grad prva općina u Sarajevu, koja je prepoznala značaj elektromobilnosti i prije nešto više od godinu dana učestovala u projektu izgradnje prve javne punionice u javnoj garaži u ulici Avdage Šahinagića.Općina Stari Grad i ovom prilikom iskazala je spremnost da u narednom periodu učestvuje u izgradnji većeg broja električnih punionica u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo i drugim zainteresiranim partnerima, prateći trendove zemalja u okruženju i Evropi.

„Suštinski smo posvećeni smanjenju zagađenja koje dolazi iz transporta, a koje čini cca. 40%  od ukupnog zagađenja u Kantonu Sarajevo. Sarajevo posjećuje i određeni broj turista koji sve više cijene one destinacije koje imaju razvijenu infrastrukturu električnih punionica, što je pokazalo dosadašnje iskustvo u korištenju električnih punionica u Sarajevu", istakao je gosp. Damir Saračević.

U Bosni i Hercegovini su registrovana 42 električna automobila, dok je instalirano preko 100 električnih punionica, od kojih je 30-tak javnih, dok su ostale polu-javnog karaktera.
Neophodna je izmjena zakonske regulative vezane za same električne punionice, ali i poseban tretman u pogledu stimulacije nabavke kako električnih automobila, tako i svih ostalih automobila s ekološkim performansama. Zahvaljujemo se Općini Stari Grad na inicijativi i dosadašnjem pristupu, te se nadamo daljoj uspješnoj saradnji u cilju smanjenja zagađenja koje dolazi iz transporta.

Privredna/Gospodarska komora FBiH putem svojih udruženja – Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH, nastavlja aktivnosti na razvoju elektromobilnosti u BiH, te se stavljamo na raspolaganje i svim drugim institucijama i nadležnim organima.