JAVNI POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA MJERU PODRŠKE UVOĐENJU STANDARDA I CERTIFIKACIJI U POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOJ PROIZVODNJI

01.08.2022

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, 25.07.2022. godine objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poslovne subjekte u poljoprivredno-prehrambenom sektoru da uvedu određene standarde u svoje poslovanje ili izvrše certifikaciju svojih proizvoda, usluga i proizvodnih procesa.

Cilj ovog javnog poziva je jačanje poljoprivredno-prehrambene industrije, unapređenja kvalitete, higijene, sljedivosti i sigurnosti hrane, povećanja konkurentnosti i olakšavanja pristupa tržištima.

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća, obrti/preduzetnici i zadruge koje se bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu, te udruženja koja okupljaju proizvođače/prerađivače za njihovu grupnu certifikaciju.
 
U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 1 milion KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 5.000 KM do 50.000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 30% ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova projekta.

U cilju boljeg informisanja potencijalnih korisnika ove podrške, EU4AGRI organizuje ciklus info sesija, i to:

  • 02.08.2022. godine, u Sarajevu, u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, (Branislava Đurđeva 10, 71000 Sarajevo, Velika sala-prizemlje), sa početkom u 11 sati.
  • 03.08.20022. godine, u  Mostaru u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH (Kneza Domagoja 12, 88000 Mostar) sa početkom u 12.00 sati.

Info sesija je otvorena za sve potencijalne korisnike sredstava po ovom Javnom pozivu i predstavlja priliku da postavite direktna pitanja, riješite moguće nedoumice kako bi ste  pripremili kvalitetnu prijavu za ovaj javni poziv.

Kako bi ste se pripremili za info sesiju više podataka o javnom pozivu možete pronaći na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji