Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno orijentisanih sektora

www.eu4business.ba 05.07.2019


U utorak, 02.07.2019. godine, projekat EU4Business objavio je Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora.

Svrha ovog poziva je da se poboljša konkurentnost izvozno-orijentisanih sektora u Bosni i Hercegovini. 3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno je za izvozna partnerstva. Ova sredstva će podržati projekte kojima se podstiču:

•    Inovacije: sposobnost dodavanja vrijednosti proizvodima/uslugama putem novih pristupa
•    Saradnja: zajednički napori sektorskih aktera unutar poslovnih mreža, klastera, i sl.
•    Digitalizacija: korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija
•    Poslovno okruženje: dostupnost usluga za razvoj poslovanja koje se bave prethodno navedenim temama (inovacije, saradnja, digitalizacija)

Inovacija zahtijeva kontinuirano ulaganje u tehnologiju, upravljačke pristupe i vještine zaposlenih. Mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) koja međusobno razmjenjuju znanje i - gdje je to moguće - investiraju zajedno, moći će smanjiti troškove inovacija i ubrzati njihov razvoj (npr. zajedničke investicije u centre za obuku, laboratorije za testiranje standarda kvalitete, i sl.). Stoga, ovaj poziv podržava partnerstva umjesto pojedinačnih podnosilaca zahtjeva.

Krajnji korisnici bit će MMSP i poduzetnici. Rezultati provedenih projekata će se mjeriti sa povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza kod podržanih MMSP-a, novim uslugama poslovnog razvoja te njihovom upotrebom od strane krajnjih korisnika, kao i uklonjenim preprekama za inovacije i rast.

Projektne ideje moraju se odnositi na jedan od slijedećih ekonomskih sektora:

•    Metaloprerađivačka i mašinska industrija
•    Drvoprerada
•    Informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)

MMSP-ovi registrirani u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljivi u okviru ovog poziva, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji. IKT je prihvatljiv kao međusektorski element u okviru ovog poziva (u kombinaciji sa jednim od ciljanih proizvodnih sektora).

Poziv podržava razvoj privatnog sektora u BiH. Stoga, podnosioci prijava (vodeći i ko-aplikanti) moraju biti registrirani kao pravna lica u BiH (prije 01.01.2016.godine).

Prihvatljivo područje je cjelokupna teritorija BiH. Više detalja o podobnosti možete naći u Smjernicama za podnosioce zahtjeva.

Informativne sesije će se održati u skladu sa slijedećim planom:


•    Zenica, Hotel Zenica, 09.07.2019. godine, u 11:00
•    Doboj, Hotel Park, 11.07.2019. godine, u 11:00
•    Brčko distrikt BiH, Hotel Jelena, 12.07.2019. godine, u 11:00
•    Prijedor, Hotel Prijedor, 16.07.2019. godine, u 11:00
•    Široki Brijeg, Hotel Park, 19.07.2019. godine, u 11:00


Sve zainteresirane strane su pozvane da prisustvuju informativnim sesijama.

Sve kvalificirane strane su pozvane da podnesu svoje prijave najkasnije do petka, 30.08.2019. godine do 16:00. Prijedlozi projekata u vezi sa ovim pozivom će se dostaviti u skladu sa Smjernicama za aplikante, koje se mogu preuzeti sa aplikacionog portala eu4business.ba

EU4Business jača kapacitet BiH za ekonomski rast i zapošljavanje razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Za ovu svrhu namijenjeno je ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Projekat zajedno provode  GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Više informacija o ovom javnom pozivu možete pronaći na stranici projekta EU4Business:

https://eu4business.ba/javni-poziv-za-dostavljanje-prijedloga-projekata-za-partnerstva-u-oblasti-izvozno-orijentisanih-sektora/