Kompanije iz BiH u newsletter-u Internationale Zuliefererbörse (IZB) 2018

01.08.2018
U ovomjesečnom, junskom, izdanju njemačkog stručnog newsletter-a Internationale Zuliefererbörse (IZB) 2018, jedna od tri aktuelne top teme je tema koja se tiče nastupa kompanija iz Bosne i Hercegovine pod nazivom "Jači IZB – premijerni nastup Bosne i Hercegovine”.


Prevod uvoda i članka prensimo u cjelosti:

"Bosna i Hercegovina ove godine slavi svoju premijeru nastupa vrlo snažnim prvim nastupom. Devet kompanija predstavit će svoj asortiman proizvoda i usluga u Dvorani 4 pod organizacijom Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine. Poslovni predstavnici ističu dugogodišnje iskustvo domaćih dobavljača u automobilskoj industriji u proizvodnji komponenata, kao i njihove trenutne mogućnosti i tehnološke napretke.”


Snažan debi na IZB od strane Bosne i Hercegovine

Ove godine, osim Republike Malte, Federacija Bosne i Hercegovine slavi svoj debi na IZB-u. Devet kompanija predstavit će svoj asortiman proizvoda i usluga na grupnom štandu 4302 u dvorani 4 pod organizacijom Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.


Pokretanje Razvojnog projekta

S obzirom na važnost privredne snage i potencijala rasta industrije, vlada FBiH, u suradnji sa Privrednom komorom, pokrenula projekt "Razvoj automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine". U tom kontekstu, Privredna komora navodi u ovoj regiji dugogodišnje iskustvo domaćih dobavljača u automobilskoj industriji u proizvodnji komponenata, kao i njihovim trenutnim mogućnostima i tehnološkim prednostima. Posljednjih godina ovo je dovelo do povećanja sudjelovanja proizvođača zemlje u automobilskoj industriji EU-a, npr. dobavu dijelova VW.


Osnivanje industrijske skupine


Godine 2016. osnovana je Grupacija Automobilske Industrije (GAI) u Privrednoj komori. Sastoji se od 32 kompanije koje izravno rade za automobilsku industriju. Glavni cilj zajedničkog projekta između Vlade i Privredne komore FBiH je daljnje jačanje automobilskog sektora kao jednog od najvažnijih pokretača gospodarskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Privredna komora naglašava da se kontinuiranim daljnjim obukama, standardizacijom i certificiranjem sistemski povećava konkurentnost ekonomije zemlje. Također dodaje da tvrtke koje koriste procese metodom umjetne inteligencije mogu kovati, lijevati, presovati, zavarivati i oblikovati dijelove, proizvoditi metalne, plastične, kožne i tekstilne komponente, dizajnirati i razviti softver i isporučiti gotove proizvode od koncepcijske faze do konačnog proizvoda.”

Članak u original možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.izb-online.com/de/news/news/izb-news.htmlNastup kompanija iz Bosne i Hercegovine je financijski podržan od strane Vlade FBiH putem projekta "Razvoj automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine” kao i od strane USAID WHAM Activity projekta naziva "The Development of the subsector of the metal industry -  the automotive industry of the Federation B&H” te organizacijski od strane Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Na sajmu u Wolfsburgu, koji svake dvije godine Volkswagen Grupacija organizuje za svoje dobavljače, nastupit će 9 najpotentnijih kompanija iz Bosne i Hercegovine iz automobilskog sektora zajedno sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine kao nosiocem glavnih aktivnosti vezanih za ishodovanje i organizaciju nastupa na IZB 2018.

Ono što govori u prilog važnosti nastupa kompanija iz automobilskog sektora na prestižnom sajmu IZB 2018, jeste činjenica da na sajmu učestvuje preko 800 kompanija iz 34 države svijeta, te da na užoj listi čekanja kompanija za nastup na IZB 2018 se nalazi preko 300 svjetskih kompanija.

Vidimo da nastupom na sajmu IZB 2018, 9 navedenih kompanija izlagača, imaju historijsku šansu da, na najbolji mogući način, predstave kako sebe tako i svoju zemlju, te da postanu integrator razvoja automobilske industrije mnogobrojnim manjim kompanije koje rade kao dobavljači kompanijama izlagačima IZB 2018.