Koteks iz Tešnja: Sve izvoze na evropsko tržište!

www.magazinplus.eu 14.11.2017
"Koteks” Tešanj bavi se otkupom i preradom kože, a iz pogona izlaze proizvodi vrhunskog kvaliteta iz programa kožne i tekstilne konfekcije, modne i radne odjeće i obuće, HTZ opreme, kožne galanterije i opreme za vojsku, policiju i specijalne službe.

Imaju i vlastiti laboratorij, proizvodnja se odvija u pogonima u Tešnju i Visokom, a stalno je angažirano više domaćih kooperanata.

Zapošljavaju više od 300 radnika. Među 100 najvećih izvoznika u BiH za 2016. godinu, "Koteks” se nalazi na 92. mjestu.


Kuća mode

– Uvijek idemo naprijed i težimo većim dostignućima pa se možemo pohvaliti da smo jedni od prvih u BiH, a i u regionu, koji posjedujemo certifikat Halal BAS 1049:2010 za sirovu kožu. Nastavljamo tradiciju kožarstva, koja se u tešanjskom kraju mjeri stoljećima – ističe osnivač firme Muharem Sejdić.U okviru "Koteksa”, od 2000. godine postoji kuća mode "Danial S”, koja se bavi dizajniranjem i proizvodnjom muške i ženske kožne konfekcije.

Posebnu pažnju su posvetili opremi za policiju i specijalne službe. Na zahtjev klijenata, razradili su četiri vrste uniformi. Uveli su i digitalni kamuflažni dezen.


Radna mjesta

"Koteks” je ovih dana u nekadašnjem DC "Stoličara” u IP "Krivaja” u Zavidovićima otvorio još jednu podružnicu. U pitanju je tekstilni proizvodni pogon auto i industrije namještaja, na prostoru od skoro 2.500 kvadrata, koji je opremljen savremenim mašinama.

U prvoj fazi je zaposleno pedesetak radnika, a još najmanje 50 radnih mjesta bit će osigurano do kraja godine.


Haris Sejdić u pogonu

Konačni plan je, prema riječima Harisa Sejdića, popunjavanje kapaciteta od 250 radnih mjesta. Kompletna proizvodnja ide na evropsko tržište.


Brojni standardi

U više od dvije decenije postojanja firme uspostavljeni su odlični poslovni odnosi s dobavljačima i kupcima, a rade u skladu sa standardima ISO 9001-2008, ISO 14001-2004 i OHSAS 18001-2007.