Krizni štab privrednika FBiH uputio zahtjev za hitno otvaranje GP Izačić za transport roba

13.04.2020
Krizni štab privrednika Federacije Bosne i Hercegovine, koji djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, uputio je Koordinacijskom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje pri Vijeću ministara BiH inicijativu za hitno otvaranje graničnog prelaza Izačić u funkciji transporta roba, u saradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.


Upućeni zahtjev od iznimne je važnosti  privrednicima, a naročito privrednicima sa područja Unsko-sanskog kantona. Naime, ukoliko se upućeni zahtjev ne omogući, privrednici, a naročito privrednici Unsko-sanskog kantona doći će u situaciju potpune obustave odvijanja transporta roba, što za posljedicu ima ne samo oskudicu životnih namirnica, lijekova i sirovina potrebnih za proizvodnju, već i brojne otkaze radnicima, kako u transportu tako i u kompanijama za čije se potrebe obavlja transport. 

Kao obrazloženje za navedeno, Krizni štab privrednika ističe konkretne informacije sa terena, kada su 23.03.2020. u isto vrijeme krenula dva kamiona iz Velike Kladuše, jedan prema Sloveniji, a drugi prema Albaniji. Kamion koji je otišao za Tiranu, izvršio je istovar i utovar robe, te se isti vratio 25.03.2020., dok kamion koji je išao za Sloveniju u navedenom periodu nije bio ni napustio granicu Bosne i Hercegovine nego je još uvijek stajao u koloni na GP Stara Gradiška.

Upućeni zahtjev za hitnim otvaranjem graničnog prelaza Izačić je neophodan i zbog porasta ukupnih troškova prevoza. Naime, prema informacijama sa terena privrednika Unsko-sanskog kantona, troškovi prevoza na relaciji Velika Kladuša – Ljubljana  (tour retour – cca 452 km) iznosili su 463,16 KM, dok sada zbog ograničenog prelaza na graničnom prelazu Stara Gradiška, ruta prevoza je povećana i iznosi cca 975 km, a ukupni troškovi 1.851,36 KM.

Shodno svemu navedenom, Krizni štab privrednika FBiH zatražio je hitno djelovanje prema gore navedenim problematikama, u saradnji sa nadležnim organima Republike Hrvatske, prema načinu iznesenom u aktu Evropske unije, te bez odugovlačenja ispunjavanje zadatka prema šest balkanskih  država u koje spada i Bosna i Hercegovina,  kod Trajnog tajništva Transportne zajednice, a u cilju omogućavanja nesmetanog transporta u sve zemlje EU, bez dodatnog zadržavanja na granicama EU, te prestanak mjera kojim se ograničavaju vozači teretnih vozila koji obavljaju transport kroz zemlje EU, naročito Republiku Hrvatsku.

Regulisanjem navedenih problema omogućava se održivo poslovanje, očuvanje radnih mjesta, te ublažavanje gubitaka i posljedica koje sve kompanije  u velikoj mjeri već osjete.