Krizni štab privrednika FBiH uputio zahtjev za usvajanje novog seta ublažavajućih mjera

12.05.2020
Krizni štab privrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputio je Vladi FBiH, i Federalnoj upravi civilne zaštite, zahtjev za usvajanje novog seta ublažavajućih mjera, koje se u prvom redu odnose na omogućavanje rada ugostiteljima, hotelijerima, tržnim centrima, privrednim subjektima koji pružaju usluge gradskog i međugradskog prevoza, javnog prevoza, vrtića,  te svih drugih kompanija kojima je rad bio onemogućen ili reduciran zbog proglašenja stanja „nesreće" pojavom Korona virusa u BiH, pri tome poštujući sve propisane siguronosne i zdravstvene mjere.

Prema informacijama s KCUS-a u posljednih nekoliko dana zabilježen je trend negativnih rezultata na testiranim uzorcima u FBiH, gdje zaključno s 12.05.2020. rezultati na 637 testirana uzoraka su negativni, pri tome ne uzimajući re-testiranja u obzir, što Krizni štab privrednika FBiH smatra povoljnom situacijom za donošenje novog seta ublažavajućih mjera.

Upućeni zahtjev se smatra neophodnim prije svega zbog privrednih subjekata koji su u ovom periodu bili najviše pogođeni trenutnom situacijom, a što je posljedično prouzrokovalo brojne negativne ekonomske tokove, koji pri tome nisu pravoremeno popraćeni adekvatnim poticajnim mjerama od strane nadležnih institucija.

Dodatno opravdanje za upućeni zahtjev je i u činjenici da brojne zemlje iz regiona i Europe koje su u većoj mjeri bile zahvaćene pandemijom Korona virusa u odnosu na BiH, su već usvojile navedene ublažavajuće mjere, kako bi čim prije počele sa saniranjem posljedica po privredu, normalizirale stanje, te spriječile rast negativnih ekonomskih trendova.

U cilju sprečavanja nastanka još većih posljedica, te ublažavanja već postojećih negativnih efekata na privredu i ekonomski život građana u FBiH, Krizni štab privrednika FBiH očekuje hitno usvajanje navedenog seta ublažavajućih mjera obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u FBiH, provodeći pri tome sve propisane mjere zaštite i ponašanja građana.