Nove proizvodne hale kompanije TVC d.o.o. Goražde

10.11.2021
U industrijskoj zoni Vitkovići položen je kamen temeljac za izgradnju novih proizvodnih hala kompanije TVC d.o.o. Goražde, čime je ozvaničena izgradnja novog  pogona od 7.000 kvadratnih metara i 12.000 proizvodnog područja.

Radi se o novoj investiciji, koja je bila planirana i u predpandemijskom dobu od strane njemačkog investitora. Kompanija TVC vrši proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja, a izgradnjom nove proizvodne hale u industrijskoj zoni Vitkovići otvara se mogućnosti za zapošljavanje novih 150 do 300 radnika.

'' TVC d.o.o. će biti dio jedne svjetske grupacije koja radi metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala. Produkcija koju mi želimo ovdje da uspostavimo, radi se na dva mjesta u Kini i 570 ljudi radi već na ovakvom projektu. Mi želimo da tu kompletnu proizvodnju prebacimo ovdje u Goražde, to je pedeset posto onoga više nego što danas proizvodimo '',  - riječi su investitor Klaus Belingrot (Bellingroth) kojima je prethodno najavljena ova investicija.

Na ovaj način realizuje se plan širenja  proizvodnih kapaciteta u Evropi, a TVC d.o.o.  će biti dio jedne svjetske grupacije koja radi metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala.
Svečanom činu polaganja kamena temeljca  prisustvovala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća sa članovima Vlade BPK, te predsjednik Privredne komore Federacije BiH, Mirsad Jašarspahić i direktor Sektora za industriju i usluge P/G K FBiH, Almin Mališević.

''Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine svakodnevno pruža podršku privrednim društvima, te nas izrazito raduju uspjesi bh kompanija i investicije koje se realizuju u Bosni i Hercegovini. Veliki je značaj stranih investicija koje dovode do novih zapošljavanja i drago nam je čuti da je odziv i interes za posao u budućim  proizvodnim pogonima TVC-a izrazito velik'' - riječi su predsjednika Jašarspahića.
Podršku i doprinos kompanijama kao što je TVC d.o.o., Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine će pružiti i kroz projekat „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-ENHANCE", koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020.

„Očekujemo da kroz pomenuti projekat pružimo doprinos kompanijama s ciljem razvijanja određenih vještina, međusobnog povezivanja, uspostavljanja poslovnih saradnji i mogućnosti zajedničkog nastupanja na novim tržištima. Zaista postoji veliki potencijal prekogranične saradnje i šteta je ne iskoristiti iste", Almin Mališević, Privredna/Gospodarska komora FBiH.