Obavijest obveznicima izvještavanja: Uputstvo za provođenje Uredbe o informacionom sistemu upravljanja otpadom za 2018. godinu

12.04.2019


U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, Vlada Federacije BiH je na 165. sjednici održanoj 29.11.2018. godine usvojila Uredbu o informacionom sistemu upravljanja otpadom. Uredba o informacionom sistemu upravljanja otpadom je dana 05.12.2018. godine objavljena u Službenim novinama FBiH br. 97/18, a 13.12.2018. godine je stupila na snagu.

Svrha donošenja Uredbe o informacionom sistemu upravljanja otpadom je stvaranje zakonskog osnova za prikupljanje podataka o otpadu i proizvodima koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Cilj uspostave informacionog sistema upravljanja otpadom na nivou Federacije BiH u Fondu za zaštitu okoliša FBiH je stvaranje web platforme koja će omogućiti pojednostavljeno izvještavanje elektronskim putem, prikupljanje i verifikaciju podataka, kao i njihovu obradu.

Obzirom da se bliži krajnji rok za dostavu izvještaja (13.05.2019. godine), sugerišemo svim obveznicima izvještavanja da izvrše potrebne radnje, ukoliko to već nisu učinili.

Više informacija možete pronaći na web stranici Fonda za zaštitu okoliša, kao i u tekstu Uredbe o informacionom sistemu upravljanja otpadom i Uputstvu o provođenju Uredbe.

Za sve nepoznanice, molimo da kontaktirate Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.