OBAVJEŠTENJE - poziv za konsultacije za Prijedlog Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za 2021. godinu

09.09.2020


Privredna/Gospodarska komora FBiH obavještava privredna subjekte da je objavljen poziv  za konsultacije za Prijedlog Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za 2021. godinu.

Ovom Odlukom propisuju se kriteriji za određivanje roba koje će se uvoziti do 31. 12. 2021. godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi (”Službeni glasnik BiH”, broj 58/12), (u daljem tekstu: ”tarifne suspenzije”).

Robe koje će se do 31. 12. 2021. godine uvoziti uz korištenje tarifnih suspenzija, utvrđuju se prema kriteriju da se radi o materijalima i sirovinama koji se koriste u vlastitoj proizvodnji a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Osnovni razlog za donošenje Odluke nalazi se u činjenici da su Zakonom o carinskoj tarifi (''Službeni glasnik BiH'', broj 58/12), propisane, između ostalih, i privremene suspenzije i privremena smanjenja carinskih stopa, kao privremene mjere koje usvaja Vijeće ministara BiH. Robe koje su obuhvaćene ovim Odlukama su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu.

Na linku je dostupna lista na uvid:  https://ekonsultacije.gov.ba/legislativeactivities/details/109475-