Održan Info dan metalaca 2016.

09.12.2016

Moderna, dobro organizovana i efikasna ekonomska diplomatija jedan je od načina da se vanjska politika Bosne i Hercegovine učini produktivnim faktorom u službi ekonomskog razvoja zemlje.

Neizostavan faktor ekonomskog razvoja jeste zastupljenost domaćih kompanija na tržištima razvijenih zemalja . Bez obzira na nastavljanje naslijeđene tradicije tzv. klasične diplomatije, 21.stoljeće je pokazalo neophodnost stavljanja diplomatije u funkciju zaštite ekonomskih interesa i promocije privrede države, jer globalizirani svijet je pokazao da za opstanak nije potrebna '' velika nego brza riba''.

Razumijevajući značaj ekonomske diplomacije, a s druge strane suočeni da naša domaća diplomatija u svojoj osnovi nema ''ekonomski, nego protokolarni zadatak'' , važno je iskoristiti strane diplomatije posebno ekonomske odjele u našoj zemlji, upoznati ih sa raspoloživim potencijalima, mogućnostima i svakako perspektivama.

Vrijedna i kvalitetna radna snaga, rezultati koje smo na stranim tržištima postizali, i dr. su samo neki od pokazatelja koje stranim, dobro organiziranim diplomatskim predstaništvima u našoj zemji treba učiniti dostupnim, kako bi u perspektivnim projektima na stranim tržištima pronašli svoje mjesto i postali konkurentni.


Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH u sklopu svojih redovnih aktivnosti radi na jačanju saradnje i uspostavljanju partnerskih odnosa koji doprinose uspješnom poslovanju privrednih subjekata.

Status najznačajnije grane industrije u Bosni i Hercegovini tradicionalno pripada metalnoj industriji.

Obzirom na evidentan rast metalnog sektora u Bosni i Hercegovini, Privredna/Gospodarska komora F BiH nastoji kroz različite aktivnosti dati svoj doprinos na jačanju i daljem razvoju, značajne okosnice industrije u BiH.

Slijedeći tradiciju razvijenih zemalja Komora je organizirala Info dan metalaca 07.12.2016.godine.U okviru Info dana metalaca pripremljen je sadržajan program-agenda, kojom su između ostalog, predviđene prezentacije investicijskog i /ili razvojnog projekta određenih privrednih društava.

Prezentaciju kompanija i svojih projekata imale su sljedeće kompanije:Privredna/Gospodarska komora F BiH je u sklopu organizacije obezbijedila prisustvo diplomatskih predstavništava, odnosno ambasada u BiH ( ekonomskih i trgovinskih odjela), i to : Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Republike Češke, Kraljevine Saudijske Arabije, Japana, Pakistana, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Španije, Katara, Kuvajta, Austrije, predstavnike ministarstva na razini Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, međunarodnih nevladinih organizacija, predstavnike finansijskih institucija u BiH, razvojnih agencija i institucija, udruženja privrednika, te značajan broj privrednih društava.

Prije dijela koji je predviđen za prezentacije privrednih društava prisutnima su se obratili domaćini ovog susreta potpredsjednik Jašarspahić Mirsad, te direktor Sektora za industriju i usluge Almin Mališević sa prezentacijom Metalskog sektora u Federaciji BiH.

Prisutnima se ispred Vlade Federacije BiH obratio i Gordan Čahtarević savjetnik federalnog premijera gosp. Fadila Novalića.Od prisutnih zvaničnika skupu se obratio direktor Agencije za unprjeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini gosp. Gordan Milinić i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. Bruno Bojić.


Učesnici ovog skupa su saglasni da

''.... Info dan metalaca, preraste u tradicionalne susrete privrednika iz oblasti metalske i elektro industrije''.

''... je prezentacija novih investicijskih projekata prilika koja novim projektima pruža mogućnost za javnu prezentaciju, kako bi idejno rješenje projekata dobilo mogućnost da bude prezentirano širem auditoriju, čime se obezbjeđuje konkurentnost u kategoriji potencijalnih partnera, posebno na inostranim tržištima''.

''.. bh ekonomska diplomatija, po uzoru na razvijenije zemlje, kao i zemlje u okruženju mora pružiti kvalitetan suport bh privrednicima, u cilju što veće zastupljenosti naših kompanija na stranom tržištištu, a samim tim štitila ekonomske interese države iz koje dolaze''.

''... je neophodno zatražiti od Vlade F BiH maksimalnu podršku u realizaciji i implementaciji gotovih projekata kompanija, odnosno njihovom razvojnom procesu, kroz sve vidove potpore''.