Održan Info Dan metalaca 2017.

17.11.2017
U skladu sa Zaključcima prošlogodišnjeg Info dana metalaca, da susreti metalaca prerastu u tradicionalne susrete privrednika iz oblasti metalske industrije, u organizaciji Privredne/Gospodarske komore F BiH je 14.11.2017.godine održan Info Dan metalaca

U okviru Info dana metalaca pripremljen je cjednevni sadržajan program, kojom su između ostalog, održane prezentacije metalskog sektora, namjenske i automobilske industrije.

Prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu predsjednik Privredne /Gospodarske komore FBiH gosp. Mirsad Jašarspahić te naglasio je značaj i ulogu ovog sektora u ukupnoj prerađivačkoj industriji i izvozu. Naveo je da se o industriji koja proizvodi proizvode visokog stepena finalizacije koji uključuje ekspertize i stručni rad. Privredna komora FBiH nakon ovakvih skupova očekuje parametre koje će koristiti za istraživanje tržišta i pronalaženje partnera za svoje članice - naveo je Jašarspahić.  Gosp. Jašarspahić je svim metalcima uputio čestitku povodom 15. novembra Dana metalaca.

U uvodnom dijelu, mnogobrojnim privrednicima, predstavnicima institucija u F BiH, predstavnicima diplomatskih predstavništava, nevladinog sektora u BiH i dr. obratio se i premijer Vlade F BiH gosp. Fadil Novalić.

Obraćajući se prisutnima premijer Novalić je istakao da je danas  metalska industrija jedan od najvažnijih sektora privrede zbog tradicionalnog naslijeđa i resursa koje posjedujemo, te da su glavni stubovi na kojima počiva njeno dugogodišnje liderstvo proizvodnja metala, te automobilska i namjenska industrija.
Govoreći o izazovima, Novalić je naglasio da je ovo jedna od industrija koja mora pratiti tehnološka dostignuća. Kada je riječ o radnoj snazi i specifičnim obukama u metalskoj industriji, kako je dodao, tu postoji izazov kako da se održi, unaprijedi i zadrži proizvodni kadar. Kako je povod za održavanje Info dana metalaca i 15.novembar Dan metalaca, premijer Novalić je čestitao ovaj Dan svim metalcima i svima drugima koji shvataju važnost te branše".Prisutnima se obratio Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić te istaknuo da ministarstvo prije svega radi na poboljšanju regulatornog okvira i da su u toku aktivnosti sa Svjetskom bankom na izradi zakona o poticaju male privrede, gdje bi vjerovatno metalski sektor, koji ima možda najveći razvoj i izvozne šanse, imao poseban tretman. Nastojat će se kroz taj regulatorni okvir stvoriti pretpostavke za još brži razvoj metalskog sektora koji i sada čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30 hiljada zaposlenih. Istovremeno, imamo i druge vidove podrške, odnosno grant šeme gdje potičemo jačanje konkurentnosti i izvoza u čemu upravo metaloprerada predstavlja jedan od prioriteta. Drugi dio se tiče saradnje s Razvojnom bankom FBiH gdje godišnje oko šest miliona KM dajemo po povoljnim kreditnim uslovima, a čime se stimuliše nabavka mašina i ulaganje u proizvodnju – kazao je Zukić. Ministar Zukić je metalcima čestitao Dan metalaca.
U ime Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije gosp. Nermina Džindića, prisutne je pozdravila gospođa Amela Mikulić.

Predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije gosp. Kasim Kotorić je povodom 15. novembra Dana metalaca,  metalcima BIH uputio i zaželio uspješno poslovanje. Prisutnima se obratio prezentirajući metalsku industriju FBiH, ukazavši da metalski sektor u BiH više decenija drži poziciju najvažnijeg sektora privrede u BiH, odnosno u F BiH. U periodu između 2001. i 2004. godine nekoliko velikih preduzeća metalnog sektora je uspjelo okončati proces privatizacije pronalaženjem strateških partnera. U ovim kompanijama je zatim došlo do restrukturiranja, nabavke nove opreme, rješavanja statusa zaposlenih i osiguranja finansijskih sredstava za izlazak na inostrano tržište.

Metalni i elektro sektor je jedan od najvećih izvoznih sektora u F BiH. Proizvodi od metala imaju značajan razvojni potencijal, ali još uvijek prednjači izvoz proizvoda sa niskom dodanom vrijednošću. Ukoliko se sagledaju ukupni statistički pokazatelje Izvoz Federacije BiH do IX 2017. Iznosio je 5,4 milijarde i za 16,40 % viši u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupan uvoz iznosio je 9,2 milijarde uz evidentiran porast od 15,78% u odnosu na isti period 2016.godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 58,7%. Udio izvoza metalskog i elektro sektora FBiH je 2.2 milijarde KM u kojem je evidentiran porast izvoza ruda, metala i njihovih proizvoda od 26,06% ,  te mašine, aparati, meh.uređaji,kotlovi, vozila, oružje bilježe porast od 13,93%. Top zemlje izvoza: Njemačka, Hrvatska, Italija, Austrija, Srbija. Istaknuo je da se ukupan broj zaposlenih u sektoru kreće oko 30.000. Metaloprerađivački sektor čini gotovo 1/4 ukupne proizvodnje,  te oko 1/3 izvoza BiH. Razvoj integratora, razvoj i modernizacija proizvodnih kapaciteta, širenje proizvodnog portofolia, otvaranje novih tržišta, povećanje konkurentnosti, stalno tehničko-tehnološko i organizaciono unapređivanje poslovanja su neophodni kao bi se metalski sektor uspješno nastavio boriti sa konkurencijom.

Predsjednik Grupacije nemjenske industrije gosp. Đahid Muratbegović izložio je historijat, stanje i perspektive  namjenske industrije. Podsjetio je da je 80-tih godina u ovoj branši u BiH radilo oko 23.000 radnika u više od 20 preduzeća. Proizvodili su se veoma složeni proizvodi i izvozili širom svijeta. Na osnovu svih parametara, može se kazati da  danas namjenska industrija iz godine u godinu nastavlja pozitivne trendove. Danas se proizvodnja u FBiH odvija u 14 preduzeća u kojima je zaposleno oko 3.500 radnika i izvozi se u više od 54 zemlje svijeta. Predsjednik Muratbegović je istaknuo da se pozivivne stvari dešavaju kompanija namjenske idnustrije, i da se upošljavaju novi radnici. Ukupan izvoz za prvih devet mjeseci  2017. godine u odnosu na isti period prošle godine je porastao za 16,40%. Naveo je da se privodi kraju 2017. godina sa ciljem da bude bolji rezultat od prošle godine. Istaknuo je da u frimu Igman d.d. na posao dolazi 1.170 radnika, kao i da se očekuje prijem još novih radnika. Svim metalcima u BiH gosp. Muratbegović je čestitao 15. Novembar Dan metalaca.

Prezentaciju automobilske industrije uradio je potpredsjednik Grupacije automobilske industrije gosp. Kenan Nalbantić. Sve prisutne je potsjetio na bogatu historiju koja seže do 50-tih godina prošlog stoljeća kada se u BiH počinju proizvoditi kamionski motori, zatim sklapanje NSU princa i motocikla, potom vw bube, golfa i vw caddy. Istaknuo je da danas u automobilskoj industriji radi više od 10.000 radnika i da je u izvozu automobilske industrije evidentiran rast iz godine u godinu. Ukupan izvoz automobilske industrije u BiH u 2016.godini znosio je  734 miliona KM. Među pet vodećih tarifa u ukupnom izvozu BiH dvije su iz oblasti automobilske industrije i to: tarifa 9401 Sjedala u iznosu od 430 miliona KM I tarifa 8708 Dijelovi i pribor motornih vozila u iznosu od 175,9 miliona KM.

Grupacija automobilske industrije osnovana polovinom 2016.godine sa ciljem da se automobilska industrija BiH podstakne na dodatna ulaganja i razvoj. Također Grupacija je napravila Projekat „Razvoj automobilske industrije FBiH" koji je dobio podršku Vlade FBiH sa ciljem obezbjeđenja sistemse podrške organizaciji automobilske industrije  kao i podrška firmama iz FBiH za učešće na EU tržištu i kontaktima sa OEM i sistemskim dobavljačima.

U drugom dijelu Info dana metalaca održana je Skupština Udruženja metalske i elektro industrije.

U okviru Info dana održan je i Okrugli sto na temu ''Poboljšanje imidža metalske industrije BiH ''.

Cilj tematskog okruglog stola je metalski sektor učiniti prihvatljivijim, interesantnijim i perspektivijim za mlade, koji su  budućnost  i najveći resurs  dalje industrijskog razvoja.

U okviru sa tri dijela Info dana sudionici su usvojili  zaključke i smjernice.

O pojedinostima sa ovog dogaćaja opširnije  donosimo u narednom  novembarskom izdanju e-Glasnika Privredne/Gospodarske komore F BiH .