Održan radni sastanak na temu "Perspektiva i problematika turističkih vodiča i turističkih agencija"

21.12.2020
U organizaciji Udruženja turističkih vodiča Sarajeva "Vučko”, a u prostorijama Privredne komore Federacije BiH, 17. decembra 2020. godine održan je prvi radni sastanak na temu "Perspektiva i problematika turističkih vodiča i turističkih agencija”.

U ulozi panelista na ovom sastanku našli su se voditelj centra za međunarodnu i saradnju sa EU fondovima Privredne komore Federacije BiH Emir Pašić, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić, predsjednik Udruženja turističkih vodiča Sarajeva "Vučko" Mirza Omerhodžić, te predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH Senad Halilović.

Pohvale organizatorima i riječi podrške prisutnima da putem dijaloga i razmjene mišljenja dođu do najboljih prijedloga i rješenja koja će doprinijeti kvalitetnijoj turističkoj ponudi uputio je i potpredsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić.

Kroz diskusiju, učesnici sastanka su razmijenili iskustva, razmišljanja i korisne sugestije, te zajednički usvojili niz zaključaka:

1. Po hitnom postupku obezbjediti sistem konstantnog informiranja vezano za boravak stranih gostiju u BiH (ulazak na granice, zdravstveno zbrinjavanje putnika-put pacijenta itd.)
2. Unaprijeđenje turističke infrastrukture prije početka visoke sezone (drop-off i pick-up za autobuse, parking za autobuse, vidikovac itd.)
3. Usklađivanje, pojednostavljivanje i unapređenje zakonskih propisa koji regulišu status turističkih vodiča
4. Rješavanje problema nelegalnih vodiča, prevoznika i iznajmljivača privatnog smještaja
5. Uputiti hitne inicijative Ministarstvu vanjskih poslova po pitanju liberalizacije viznog režima za građane Saudijske Arabije
6. Uputiti inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova za rješavanje bezbjednosne situacije u Kantonu Sarajevo

Učesnici radnog sastanka su razmijenili iskustva i korisne informacije, te izjavili da je sastanak bio konstruktivan i koristan.