Održan sastanak Mediteranskog savjetodavnog odbora PlasticsEurope

18.05.2021
Prvi ovogodišnji sastanak Mediterranean Advisory Board PlasticsEurope održan je u četvrtak, 06.05.2021. godine, u obliku online konferencije. Sastankom su predsjedavali M. Ceribelli - predsjednik MAB PlasticsEurope  i V. Janssens – Izvršni direktor  PlasticsEurope.

Sastanak je bio usredotočen na glavna pitanja u svakoj od zemalja mediteranske regije, kao i na efekte  pandemije virusa COVID-19  na ukupan privredni ambijent. Razgovaralo se o zakonskim regulativama i mjerama koje su u svakoj od zemalja članica Odbora bile poduzete u cilju smanjenja negativnih posljedica pandemije na ekonomiju.

Kao posebna tačka dnevnog reda razmatralo se stanje industrije plastike, te regulativa vezana za zaštitu okoliša. Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, g. Mirsad Jašarspahić, i sekretar Udruženja u Sektoru za industriju i usluge, Jasmina Zejnilagić,  kao članovi ovog Odbora učestvovali su na sastanku. Prezentirano je trenutno stanje i efekti pandemije u BiH, te određene zakonske regulative koje su aktuelne i po pitanju zaštite okoliša. Može se zaključiti da se, u svim zemljama, uticaj pandemije negativno reflektirao na sve industrijske sektore, ali i da je zabilježen oporavak u određenim granama.  Na sastanku su prisustvovali članovi Odbora iz Italije, Hrvatske, Turske, Albanije, Grčke, Bugarske, Srbije.