Održan sastanak predstavnika P/G K FBiH i Zavoda za zdravstveno osiguranje Federacije BiH

21.03.2019
Predsjednik P/G komore Federacije BiH doc. dr. sc. Marko Šantić dana 20.03.2019. godine  u  Uredu P/G komore Federacije BiH održao je radni  sastanak sa  ravnateljicom  Zavoda  za zdravstveno osiguranje Federacije BiH doc. dr. Vlatkom Martinović. Sastanku su također nazočili Suada Kovačević,  rukovoditeljica Službe za inozemno osiguranje ZZO F BIH i voditelj Centra za javne ovlasti P/G K F BiH Frano Čuvalo. Razmatrana je problematika vezana za izdavanje BH obrasca za detaširane radnike u SR Njemačkoj, kao i izdavanje istih za druge države, kojim se omogućava korištenje zdravstvene zaštite radnicima u državi rada, kao i redovitom izmirenju obaveza poduzetnika prema FZZO  po tom osnovu.

U otvorenom dijalogu sudionici su iznijeli svoja iskustva u provođenju navedenih aktivnosti,  uz konstataciju o visokom stupnju međusobnog uvažavanja. Također su  izrazili  veliku zabrinutost oko otežanog  rezerviranja termina za detaširane radnike u  Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu, što umnogome dodatno otežava poduzetnicima blagovremeno okončanje procedura i pristup detaširanim radnicima na njemačko tržište.

Sudionici  su  suglasni da aktivnosti svako iz svoje nadležnosti provedu u što kraćem roku, kako bi pripomogle i olakšale dostupnost svojih usluga korisnicima. Zavod će također poduprijeti napore Komore  u svezi  konačnog rješenja problema oko rezervacije termina u Ambasadi SP Njemačke.

Na sastanku je bilo  riječi i o racionalnom korištenju sredstava  koje koriste  osigurani radnici, a koje poduzetnici uplaćuju, te se tako otvara mogućnosti da se u dogledno vrijeme razmotri mogućnost smanjenja visine doprinosa za zdravstveno osiguranje detaširanih radnika. Obje strane su se složile da bi dosadašnju dobru suradnju trebalo pretočiti  u Ugovor o poslovnoj suradnji.