Održan seminar "Predstavljanje tehnologije tretmana prečišćavanja otpadnih voda pomoću vještačkih močvarišta"

31.03.2017
Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Privrednom /Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine i Privrednom komorom Republike Srpske, te Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, organizovala je seminar pod nazivom „Predstavljanje tehnologije tretmana prečišćavanja otpadnih voda pomoću vještačkih močvarišta", koji je izazvao veliko interesovanje javnosti.

Seminari su održani u 4 grada (Tuzla, Banja Luka, Sarajevo, Mostar) Bosne i Hercegovine, a za cilj su imali predstavljanje unapređenja sistema tretmana otpadnih voda, te jačanje veze između kompanija koje razvijaju tehnologije i donosioca odluka, tj. prije svega rukovodstva općina, javnih komunalnih preduzeća i deponija i industrijskih kompanija.

Predstavnici bh. institucija i kompanija imali su priliku slušati prezentacije na sljedeće teme:
-„Prečišćavanje otpadnih voda pomoću vještačkih močvarišta - princip tehnologije, područje korištenja, rad i održavanje",
-„Moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - tehnološki elementi i realizacija",
-„Upravljanje vodama i tretman pitke vode",
-„Dodatni tehnološki elementi modernih postrojenja za tretman otpadnih voda i njihove karakteristike".

Prisutni su, nakon prezentacija, imali priliku dobiti odgovore na postavljena pitanja i razgovarati sa predstavnicima čeških kompanija o mogućnostima saradnje.

Zaključak seminara jeste da je isporuka vode i njena kanalizacija jedan od najskupljih infrastrukturnih zadataka za lokalne samouprave. Optimizacija i dugoročno planiranje je neophodan element da se osiguraju dugoročna održivost sistema. Jasno je da iznenadna promjena u ovom segmentu može izazvati probleme, te se stoga  Češka nudi da podjeli dragocjena saznanja za promjene u ovoj oblasti na osnovu iskustava u proteklih 25 godina.