Održan Workshop "Primjena GIS tehnologija u četvrtoj industrijskoj revoluciji"

28.09.2017
U organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH i kompanije Sana Solutins d.o.o., dana 28.09.2017. godine, održan je workshop na temu „Primjena GIS tehnologija u četvrtoj industrijskoj revoluciji".

GIS (Geografski informacijski sustav) se može protumačiti kao baza podataka sa prostornom komponentom, preko koje korisnik vizualizacijom dobiva jasniju sliku svojih podataka, a pomaže im kako bi pregledavanjem podataka na način koji je lako razumljiv i jednostavan, uvidjeli kako unaprijediti poslovne procese.

U vremenu četvrte industrijske revolucije u kojem se trenutno nalazimo, pravovremenost i pouzdanost informacija predstavljaju osnov za donošenje adekvatnih strateških, taktičkih i operativnih poslovnih odluka. Česta zamjena teza je da se govori o raspolaganju podacima. Podaci sami po sebi ako nisu struktuirani u informaciju koja ima upotrebnu vrijednost nisu dovoljni. Obrada i prikaz informacija predstavlja glavni izazov u pogledu njihove efikasne upotrebljivosti, što podrazumijeva njihovu jednostavnost, sadržajnost i minimalno vrijeme neophodno za razumijevanje. U tom smislu GIS kao platforma i tehnologije koje se vezuju za njegovu efikasnu primjenu, predstavlja nezamjenljiv alat, koji informacijama daje sve ove tražene osobine. Primjena GIS-a u prezentaciji informacija i donošenju odluka predstavlja savremenu paradigmu pristupa „jedna slika hiljadu riječi".

Informacije date na workshop-u omogućile su prisutnima sagledavanje potrebe i načina upotrebe GIS tehnologije, kroz konkretne primjene date na odgovarajućim primjerima.