ODRŽANI BILATERALNI SUSRETI PRIVREDNIKA TURSKE ASOCIJACIJE ASKON IZ KONJE

Emir Pašić dipl.ecc 23.10.2015Delegacija privrednika turske asocijacije ASKON iz Konje, koju je predvodio gospodin Atilla Sinaci, boravila je u dvodnevnoj posjeti  Privrednoj komori Federacije.

Ova posjeta je upriličena na inicijativu  ekonomskog odjela Ambasade  Republike Turske i Centra za međunarodnu saradnju PKFBiH.  

Dana 15.10.2015. godine  turska delegacija od dvadeset firmi pretežno metalnog sektora,  je nakon  posjete tradicionalnom sajmu „Dani jabuke" u Goraždu  posjetila firmu Bekto Precisa.

U toku  jednosatnog obilaska pogona firme Bekto Precisa, gospodin Mensur Brdar je upoznao goste  sa profilom i poslovnim potencijalom ove uspješne BH firme.

Gosti su  iskazali interes za prezentirani proizvodni program i očekivati je u narednom periodu dalje kontakte radi otpčinjanja poslovne saradnje.Drugoga dana posjete, 16.10.2015.godine u  P/G Komori FBiH su održani bilateralni satanci između turskih i bosanskohercegovački firmi, pretežno metalnog sektora. Bilateralnim susretima su prisustvovale slijedeće domaće firme iz sektora metalne industrije:    Sur Tec-Eurosjaj, Femetal , TAG, MDG International, GRAMAS, Angel Group, JET, GHIALES, UNIS Tools, FORESTER.

Prisutnima su se obratili potpredsjednik P/G komore FBiH, gospodin Mirsad Jašarspahić, i potpredsjednik VTK BiH, gospodin Bruno Bojić, koji su nakon ukazane dobrodošlice još jednom pozvali turske privrednike da ostavarujući tješnju saradnju  sa domaćim firmama ulažu u BiH, te zajedno nastupaju na turskom kao i na trećim tržištima.

Nakon što se prisutnima se obratio i predstavnik turske delegacije, gospodin Atilla Sinaci, zahvaljujući na ukazanom gostoprimstvu, gospođa Nina Pobrić je ispred FIP-e BIH  gostima prezentirala potencijale i prednosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Gospodin Almin Mališević, direktor sektora industrije P/G komore FBiH prezentirao je prisutnima potencijale metalnog sektora FBiH, nakon čega su prisutne domaće i turske firme započele sa direktnim razgovorima o mogućim zajedničkim poslovnim aktivnostima.

CENTAR ZA MEĐUNARODNU I SARADNJU SA EU FONDOVIMA
Emir Pašić dipl.ecc