Okrugli sto: Uvođenje prekogranične takse na CO2 – šta čeka izvoznike u EU?

29.09.2021


Udruženje/Udruga za obnovljive izvore energije

poziva vas da se pridružite okruglom stolu o temi

Uvođenje prekogranične takse na CO2 – šta čeka izvoznike u EU?


Sarajevo,  7.10.2021,  11–14 h
Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, Branislava Đurđeva 10


Opis događaja:


Proizvođači cementa, željeza, čelika, đubriva, aluminija i električne energije na Zapadnom Balkanu imaju samo nekoliko godina da se pripreme za CBAM – prekograničnu taksu na CO2, koja bi se trebala postepeno uvesti od 2023. do 2026. godine. CBAM će se primjenjivati na uvoz robe iz zemalja koje nisu članice EU, osim zemalja koje su u Sistemu trgovanja emisijama EU ETS.

CBAM će se zasad plaćati na direktne emisije, ali na kraju prijelaznog perioda koji traje od 2023. do 2026. Evropska unija će odlučiti da li će se njen obim proširiti na indirektne emisije, kao i na druge proizvode. Proizvođači električne energije iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana koji izvoze u EU, mogli bi biti izuzeti od plaćanja takse do 2030, ali samo ako ispune određene uvjete.

Na ovom okruglom stolu će se razmotriti i na koji način naša zemlja može iskoristiti ovu priliku kako bi primijenila propise Energetske zajednice, ubrzala povezivanje tržišta sa EU, uvela oporezivanje CO2, započela pripremu dugoročnih planova za društvo sa neto-nultim emisijama, dovršila nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) i usvojila ciljeve za plinove s efektom staklene bašte, obnovljive izvore energije i energijsku efikasnost u skladu s Evropskim zelenim planom.


Program okruglog stola:

Moderator: Miroslav Nikolić, EPHZHB
Pozdravna riječ: Mirsad Jašarspahić, P/GKFBiH

Uvodna izlaganja:

1. "Zašto i kako oporezivati emisije CO2 - EU ETS?", Prof.dr. Mirza Kušljugić
2. "ETS vs CBAM – primjer EPBiH”, Dr. Anes Kazagić
3. "Aktivnosti BiH na stvaranju tehničkih preduslova za uvođenje sistema trgovanja emisijama - ETS",  Dr.Admir Softić, MVTEO
4. "Kako se uvodi CBAM i moguće implikacije na privredu u BiH", Mr. Damir Miljević

Diskusija, pitanja i odgovori