Okrugli sto „Problematika grijanja – izazovi i moguća rješenja u kriznim periodima“

21.09.2022

Inžinjerska komora Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH -  Sekcija inžinjera mašinske struke  energetsku krizu u Svijetu i Europi, shvata kao veoma značajnu temu za Bosnu i Hercegovinu kojoj bi se trebalo pristupiti promtno i sistemski.

Energetsko tržište je izuzetno nestabilno od početka COVID-19 pandemije, a Ruska agresija na Ukrajinu je dodatno uzrokovala nestablinost na tržištu energeneta, enorman rast cijena i nesigurnost snabdjevanja.

Kretanje cijena energenata, te pitanje njihove dostupnosti užarena je tema u zemljama EU kojoj se pristupilo jako ozbiljno i sistemski. U skladu sa zabrinutosti za sigurnosti snabdjevanja energentima, u EU je usvojena regulacija o osiguravanju zaliha prirodnog gasa prije grijne sezone.

Kako je BiH potpuno zavisna od uvoza tečnih i gasovitih, a dijelom i ostalih goriva, plan za ublažavanju posljedica energetske krize na građane i privredu od iznimnog je značaja. Poremećaji na tržištu energenata u EU uzrokuju rast cijena domaćih energenata u BiH (pelet, ogrjevno drvo, ugalj) do granica priuštivosti grijanja za veliki dio stanovništva. Ovakva situacija može dodatno pogoršati stalni problem zagađenosti zraka tokom sezone grijanja u mnogim urbanim sredinama u BiH i potencijalno ugroziti sigurnost snabdjevanja električnom energijom.

U tom kontekstu, Inžinjerska komora Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH -  Sekcija inžinjera mašinske struke izražava zabrinutost u pogledu nadolezeće grijne sezone, te želi doprinijeti iznalaženju kvalitetnih rješanja u cilju stabilnog snabdjevanja i prihvatljivih cijena energenata u FBiH.

Pozivamo Vas da svojim učešćem na Okruglom stolu „Problematika grijanja – izazovi i moguća rješenja u kriznim periodima" doprinesete konstruktivnoj diskusiji i prijedlozima. Okrugli sto će se održati u:

ponedjeljak, 26. septembar 2022. godine, sa početkom u 11:00h
u Privrednoj komori FBiH (adresa Branislava Đurđeva br. 10 Sarajevo).

Na Okruglom stolu ćemo govoriti o aktuelnoj temi energijske tranzicije, dekarbonizacije u pogledu postizanja klimatske neutralnosti, te posebno o trenutnom stranju i mogućim mjerama ublažavanja energetske krize pred nadolazeću sezonu grijanja. O navedenim temama će govoriti predstavnici vlasti, nadležnih ministarstava i stručnjaci iz navedenih oblasti. U prilogu Vam dostavljamo Dnevni red.

Molimo Vas da učešće potvrdite najkasnije do ponedjeljka, 26.09.2022. godine, do 9h na e-mail adresu l.sadikovic@kfbih.com ili putem telefona 033 566 311, te za bilo kakva pitanja obratite se Lejli Sadiković na navedene kontakte.

Učešće na okruglom stolu je besplatno.

Do skorog susreta srdačno Vas pozdravljamo,

Nihad Harbaš, MSc.dipl.ing.maš.

Predsjednik sekcije mašinskih inžinjera IKFBiH


Privredna komora Federacije BiH – velika sala

Dnevni red

 

10:00 – 11:00 Okupljanje učesnika, registracija
11:00 - 11:30

Uvodna obraćanja 

 

  • Enver Hadžiahmetović, Ministar; Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo
  • Mirsad Jašarspahić, Predsjednik Privredne komore FBiH 
  • Admir Softić, Pomoćnik ministra za energiju; Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
  • Nihad Harbaš, Predsjednik sekcije mašinskih inžinjera IKFBiH 
11:30 - 12:00

 

Energetska kriza u doba dekarbonizacije – izazovi i moguća rješenja

 

Prof.dr. Azrudin Husika, Univerzitet u Sarajevu, Mašinski fakultet

12:00 - 13:00

Panel diskusija

 

  • Enver Hadžiahmetović, Ministar; Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo
  • Mirsad Jašarspahić, Predsjednik Privredne komore FBiH 
  • Admir Softić, Pomoćnik ministra za energiju; Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
  • Bojan Bogdanović, EBRD, Principal Fund Manager, Renewable District Energy 

 

13:00 - 13:30 Diskusija i zaključci