Okrugli stol: "Poboljšanje imidža metalske industrije u BiH"

17.11.2017


U okviru Info dana metalaca 2017 koji se održao 14.11.2017.godine u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH održan je Okrugli stol na temu:  „Poboljšanje imidža metalske industrije u BiH".Učesnici Okruglog stola bili su predstavnici medija, obrazovnih ustanova te privrednici.

Kroz neposrednu diskusiju učesnici  na Okruglom stolu dotakli su se brojnih problema sa kojima se suočavaju, krenuvši od lošeg imidža sektora, nedostatka kadrova, problema sistema obrazovanja ali i lošeg unutarnjeg i vanjskog imidža države BiH kao i nedovoljna promocija pozitivnih priča iz privrede. Evidentan je problem nedostatka stručne i kvalificirane radne snage, koji uveliko utiče na dalji tok razvoja bh privrede. Velika pažnja posvećena je upravo ovoj problematici, te je zaključeno da se u obrazovni sitem moraju početi uvoditi određene promjene. Potrebno je da obrazovni sistem prati potrebe privrede, jer samo tako možemo obezbijediti uspješan razvoj svih proizvodnih grana.

Iznešeni su i određeni prijedlozi i shodno tome donešeni su zaključci. Iskazana je spremnost svih učesnika da kroz aktivnu saradnju doprinesu poboljšanju imidža sektora, te će se na osnovu zaključaka definisati i plan aktivnosti.