Okrugli stol u Mostaru: Nužno uvesti obvezno članstvo i vratiti javne ovlasti GK F BiH

kfbih 03.11.2015

U Mostaru je danas u organizaciji Gospodarske komore Federacije BiH održan okrugli stol o javnim ovlastima u komorskom sustavu BiH s osvrtom na komore u okruženju, na kojem su uz predstavnike Federalne gospodarske komore sudjelovali i predstavnici Gospodarske komore Republike Srpske,te predstavnici gospodarskih komora Hrvatske i Crne Gore,javlja Hrvatski Medijski Servis.Sudionici okruglog stola zaključili su kako, polazeći od zakonskih nadležnosti i ovlaštenja svojstvenih komorskom sustavu i naslijeđene pravne tradicije Komora, podržavaju trend vraćanja obveznog članstva Komorama, što je posebno evidentno u posljednje vrijeme u zemljama okruženja.

-Preuzimanjem javnih ovlaštenja na određeni način, Komora rasterećuje organe državne vlasti posebno u pitanjima koja se administrativno rješavaju i u slučajevima koje Komora može obavljati, čimese osigurava opstojnost komore, jedan je od zaključaka.

Vršenjem javnih ovlaštenja-usluga, Komora postaje legitimni i legalni predstavnik gospodarstva, rečeno je na okruglom stolu u Mostarui.
Sudionici su se suglasili kako treba podržati prijenos javnih ovlaštenja na gospodarske/ privredne komore, jer i sadržaj javnih ovlaštenja su svojstveni gospodarskim/privrednim komorama.

Obzirom da je Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, jedina Komora u zemljama okruženja koja nema obvezno članstvo, sudionici sastanka su suglasni da na bilo koji način posebno pred izvršno-zakonodavnim tijelima BiH, treba podržati uvođenje obveznog članstva.

Predsjednik Gspodarske komore Federacije BiH dr Marko Šantić kazao je novinarima kako je obvezno članstvo u Gospodarskoj komori F BiH ukinuto još 2003. godine, te kako su dio ovlaštenja GK FBiH preuzeli Vanjsko-trgovinska komore BiH, a dio neka od ministarstava.

-Na slabljenje Gospodarske komore F BiH utjecao je i sukob bivšeg vodstva GK F BiH i Udruge poslodavaca, s kojom sadašnje vodstvo Komore ima dobre odnose, tako da je Federalna gospodarska komora ostala samo s dvije javne ovlasti.

Nasuprot trendu slabljena GK F BiH gospodarske komore u RS-u te u Hrvatskoj i Crnoj Gori imaju brojne ovlasti.

-Gospodarska komora Hrvatske svoju misiju obavlja kroz četiri stupnja, a ima čak 18 ovlasti, kazao je dužnosnik HGK Marko Cindrić.

Pavle Radovanović, glavni tajnik Gospodarske komore Crne Gore, kazao je kako crnogorska vlada i ministarstva sve više ovlasti ustupaju Komori. Kod nas u Crnoj Gori situacija je takva da smo mi prisiljeni odbiti neke od ovlasti koje nam se nude, jer smo preopterećeni, kazao je Radovanović.

-Gospodarska komora RS ima odličan partnerski odnos s Vladom i Narodnom skupštinom Republike Srpske. Mi aktivno sudjelujemo u kreiranju ekonomske plitike RS, u kreiranje različitih propisa, uključeni smo u različite odbore i komisije Vlade i skupštine, kazala je Dragana Kokot Gambiroža iz Gospodarske komore RS.

Svi oni podržali su zahtjeve Gospodarske komore F BiH za uvođenjem obveznog ćlanstva gsopodarskih društava, te za vraćanje javnih ovlasti GK F BiH kakve imaju i ostale komore.