Oprez oko uvoza formaldehida u Njemačku: od početka 2020. stroža pravila za namještaj

Izvor: https://www.drvo-namjestaj.hr/ 31.07.2019
Nova uredba je objavljena u njemačkom Službenom listu (BANZ AT 26/11/2018) i predviđa nova ograničenja emisije formaldehida za drvne proizvode koji se stavljaju na njemačko tržište od 1. siječnja 2020. Uvodi se novi standard EN 16516 kao referentna metoda. Njemački standard predviđa da će drvene ploče koje će se uvoziti na njemačko tržište morati imati emisiju formaldehida do 0,1 ppm prema novom standardu EN 16516.

Provjera usklađenosti s ovom uredbom odnosi se na one subjekte koji plasiraju gotove proizvode na njemačko tržište. Očekuje se da će ploče prekrivene folijama i papirom impregniranim melaminskom smolom, a koje su primjerice proizvedene po talijanskim standardima zadovoljiti nove granice emisija. Što se tiče sirovih ploča vlaknatica, unutar klasa E1 očekuju se teškoće u primjeni i tumačenju novog propisa, navodi u priopćenju članovima talijansko udruženje Federlegno.

Predviđa se kako će materijali morati proći naknadno ispitivanje, da li kao ploče ili kao komadi namještaja. Opisani problem mogao bi imati velik utjecaj ne samo na tržište ploča, već i na cijeli lanac opskrbe drvnim namještajem, uzimajući u obzir činjenicu da je Njemačka jedno od primarnih stranih tržišta za mnoge proizvođače ploča i pločastog namještaja u Europi.