Osnovano prvo udruženje bh. privrednika u Kraljevini Švedskoj | Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige (BHNS)

03.10.2022
Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine 23.09.2022 godine u Stockholmu prezentirano je novoosnovano udruženje Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige (BHNS). Ovo Udruženje  je nastalo inicijativom ambasadorice Elvire Dilberović, koja je na njegovoj realizaciji radila preko godinu i po dana.
 
    Sam proces registracije, u skladu sa švedskim zakonom, završen je u julu 2022. godine. Na osnivačkoj skupštin kojoj na kojoj je pristustvovalo preko dvadeset bh. privrednika, imenovan je Upravni odbor Udruženja, kojeg čine četiri člana i predsjednik. Za predsjednika je izabran Nazif Hasanović koji je u sklopu programa rada Udruženja izložio misiju i viziju Udruženja, naglasivši da je program rada osmislila NJ.E. ambasadorica BiH u K. Švedskoj Elvira Dilberović.

Misija  Udruženja zasniva se na umrežavanju bh. privrednika i privrednih subjekata u K. Švedskoj, intenzivnoj saradnji sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine, te na privlačenju investicija iz K. Švedske u BiH, kako bh. privrednika, tako i švedskih ulagača.

    Prezentaciji BHNS su prisustvovale zvanice iz političkog i privrednog miljea K. Švedske, a u okviru programa linkom su se uključili predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, Kerim Balić, mladi uspješni poduzetnik, Binella Nezić Vannesjo, uspješna Bosanka u K. Švedskoj, te poznata bh. modna dizajnerica Belma Tvico sa online modnom revijom.

Predsjednik privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine  Mirsad Jašarsphić se u svom obraćanju zahvalio ambasadorici Dilberović na uloženom trudu i angažmanu na osnivanju prvog udruženja bh privrednika u Kraljevini Švedskoj.

Istakao je da Privredna komora Federacije BiH daje punu podršku novoosnovanom Udruženju stavljajući na raspolaganje komorski sistem ujedno nudeći Udruženju punopravno članstvo u Komori, navodeći da je da je u aprilu 2020 godine Bosnako Norveška privredna komora svojevoljno pristupila Privrednoj komorei FBiH  u punopravno članstvo i time na najbolji način povezala privrednike dvaju zemalja .

    Prisutne je oduševilo izlaganje mladog poduzetnika Balića, koji je sa samo 27 godina uspio pokrenuti sada već respektabilnu IT kompaniju u BiH, te angažirati mlade ljude iz cijele zemlje. Binella Nezić Vannesjo je takodjer predstavila svoju  firmu. Ona je iz ratnog Sarajeva stigla u Švedsku i trenutno sa suprugom vodi jednu od najuspješnijih kompanija u ovoj zemlji, u čijim se pogonima  proizvode dijelovi za industrijske gigante poput Volva i Scanie.

    Događaj je imao i humanitarni karakter.Gospođa Silva Memić, predsjednica Udruženja Our kids/Naša djeca/Vara barn, koje se godinama zalaže za pomoć i prava djece sa poteškoćama u razvoju i djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini, a koje djeluje u Velikoj Britaniji, K. Švedskoj i Bosni i Hercegovini, prezentirala je rad Udruženja, a zvanice su imale priliku donirati sredstva.                       
    Na kraju večeri, ambasadorica Dilberović uručila je zahvalnice zaslužnim kompanijama i pojedincima.