Otvoren 18. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST Lukavac 2020

18.09.2020


Usprkos tome što su mnoge sajamske aktivnosti u Bosni i Hercegovini ove godine otkazane,
Međunarodni sajam turizma i ekologije „List" je po 18. put organiziran i otvoren 17. rujna u Lukavcu. Iako prethodno planiran u svibnju, zbog trenutne situacije sa COVID 19 virusom, prolongiran je i uz pridržavanje svih  epidemioloških mjera, jučer otvoren te će se održavati sljedeća 2 dana na otvorenom platou u centru Lukavca.Ove godine Sajam okuplja nešto manji broj izlagača, nego što je to bio slučaj prethodnih godina, ali je on i ove godine zadržao svoj međunarodni karakter. Uz izlagače iz Bosne i Hercegovine, ove godine na Sajmu su i izlagači iz Albanije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

I sam program sajma je modificiran, pa će umjesto natjecanja srednjih ugostiteljskih škola biti održano natjecanje u pripremi autohtonih jela, te okrugli stolovi posvećeni ekologiji i turizmu.

Značajno je istaknuti da su i ove godine na Sajmu, dodijeljena priznanja i nagrada  „Zvijezda turizma BiH" ali za 2019. godinu.

„Zvijezda turizma BiH" nagrada je koju dodjeljuje Privredna/Gospodarska komora FBiH za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju i promociji turizma u Bosni i Hercegovini.

Nagrada je uspostavljena prošle godine, a od ove godine se pored glavne nagrade „Zvijezde turizma BiH" , dodjeljuju i priznanja u nekoliko kategorija:
1. Turistička organizacija
2. Turistička manifestacija
3. Receptivna turistička agencija
4. Ugostiteljski objekt za smještaj
    • U podkategoriji Hotel
    • Ostali objekti za smještaj
5. Organizacija i/ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga

Na temelju pravilnika koji je napravljen, objavljen je Javni natječaj za prijavu kandidata, te je formirano stručno povjerenstvo koje čine stručnjaci iz oblasti turizma u Bosni i Hercegovini, predstavnici turističkih zajednica, turističkih klastera, udruženja za turizam, privrednih komora, akademske zajednice i  Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.

Povjerenstvo je razmotrilo podnešene prijedloge, rangiralo kandidate i donijelo odluku o dodjeli priznanja i nagrada kako slijedi:

U 1. kategoriji za najbolju Turističku organizaciju priznanje je dobila JU Turistička organizacija grada Trebinje.
U 2. kategoriji za najbolju Turističku manifestaciju priznanje je dobila manifestacija „Andrinje" – Podrumi Andrija d.o.o.Čitluk.
U 3. kategoriji za najbolju Receptivnu turističku agenciju priznanje je pripalo turističkoj agenciji Zoom Travel Vogošća.
U 4. kategoriji Ugostiteljski objekt za smještaj; podkategoriji Hotel priznanje je dodijeljeno Europe Group d.d. Sarajevo.
U podkategoriji Ostalog objekta za smještaj priznanje je dobio Dalton d.d. Tuzla.
U 5. kategoriji Organizacija za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga priznanje pripada Olimpijskom centru Jahorina.


Priznanje za Pojedinca za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga pripalo je gdinu Tomislavu Galiću.Glavna nagrada „Zvijezda turizma BiH" za 2019. godinu pripala je agenciji Fortuna Tours Mostar.

Prije nepunih mjesec dana, COVID 19 je nažalost prekinuo čovjeka velikog srca i velikog profesionalca  u svom poslu, u nastavku predanog rada i nastojanju da svojim aktivnostima pomogne cjelokupnom turističkom sektoru Bosne i Hercegovine u izlasku iz trenutne krize. Zbog toga je Privredna/Gospodarska komora FBiH, posthumno dodijelila i Posebno priznanje za životno djelo gdinu Mili Bijavici, za izniman doprinos turizmu Bosne i Hercegovine.
Priznanje je preuzeo njegov sin Mili Bijavica.