P/GKFBIH na 16. Forumu Gospodarskih komora Jadransko Jonske regije

16.06.2016
Privredna/Gospodarska komora FBIH sudjelovala je u radu 16. Foruma gospodarskih komora Jadransko Jonske regije, koji se održao u Anconi od 13.-15.06. 2016.godine, a koji je okupio više od 200 sudionika iz svih zemalja ove makro regije.

U fokusu ovogodišnjeg Foruma je bila „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u jadransko Jonskoj regiji: prioriteti, izazovi i uloga gospodarskih komora".

„U regiji i šire je očigledan trend vraćanja obveznog članstva komora posljednjih godina, a slijedom toga upravo je na gospodarskim komorama da preuzmu ulogu vodiča, tumača i nositelja brojnih aktualnih promjena kojima smo svi svjedoci."  - rekao je Arnaldo Abruzzini,  glavni tajnik Eurochambersa-krovne institucije 1700 regionalnih i lokalnih europskih gospodarskih komora sa sjedištem u Bruxellesu.  
Na panelu „Gospodarske komore u tumačenju promjena: inovativne usluge ususret novim izazovima", govorio je potpredsjednik dr.sc.Marko Šantić , koji je upoznao prisutne da teškim položajem komore u našoj zemlji ali i predstavio niz usluga koje P/GKFBIH nudi, a kojima daje potporu malim i srednjim poduzećima i drugim poslovnim subjektima na ovom području.„Privredna/Gospodarska komora FBIH svoju, iako specifičnu organizacijsku strukturu,  koristi da kroz partnerstvo sa državom formulira najpovoljnija zakonska rješenja koja ubrzavaju i pojednostavljuju poslovanje i pomažu našim članicama da se suoče sa konkurentskim pritiscima na EU tržištu. Centar za međunarodnu suradnju i suradnju sa EU fondovima, kao i Centar za edukaciju koji djeluju pri Komori, su jedni od važnijih instrumenata putem kojih Komora svojim članicama pomaže u povezivanju ideja, znanja i novca, s ciljem razvoja poduzetništva." – rekao je dr.sc. Marko Šantić.

Panel „Potpore MSP-u-stvarni slučajevi" dao je priliku  stvarnom sektoru malog i srednjeg poduzetništva, te su se iz svake zemlje predstavili poduzetnici. Iz Bosne i Hercegovine su to uspješno napravili predstavnici tvrtke Presal Extrusion d.d. Široki Brijeg.

Radni dio je organiziran u obliku sastanaka tematskih radnih grupa koje će dati prijedloge budućih aktivnosti u oblastima koje su označene kao prioritetne, a od ove godine su reorganizirane i usklađene sa stupovima Strategije EU za Jadransko Jonsku regiju. Riječ je o stolovima za Plavi rast, Povezivanje regije, Održivi turizam, Žensko poduzetništvo i Kvalitetu okoliša i poljoprivredu.

Privredna/Gospodarska komora FBIH je bila zadužena i zajedno sa Unioncamere Italije organizirala i koordinirala okrugli stol Kvalitete okoliša i poljoprivrede. Zajedničkim radom su istaknuti multiplikativni efekti politike ruralnog razvoja, kroz poticanje poduzetništva. Najviše pažnje posvećeno je mogućnostima ruralnog razvoja, stavljajući naglasak na održivu poljoprivredu koja bi trebala da odgovori na mnogobrojne izazove u pogledu zaštite i očuvanja životne sredine, proizvodnje sigurne hrane, depopulacije ruralnih područja i održivog razvoja poduzetništva u poljoprivredi.

I ostali predstavnici gospodarskih komora iz regije su također predstavili svoje usluge: potpredsjednik talijanske Unioncamere Giorgio Mencaroni, predsjednik Gospodarske komore Drača u ime Udruženja albanskih gospodarskih komora Andrea Xhavara, glavni tajnik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović, predsjednika Županijske komore Split u ime Hrvatske Gospodarske Komore Katja Buličić, te predsjednik Gospodarske komore Ilia u ime Udruženja grčkih gospodarskih komora Konstantinos Nikoloutsos.