Porsche BH održao predavanje na temu "Budućnost mobilnosti"

Izvor: Bljesak.info 09.07.2018
Temu pod nazivom „Budućnost mobilnosti" predstavio je Jasmin Lučkin, projekt menadžer za elektro-mobilnost, koji je nakon teoretske prezentacije održao i praktično predstavljanje potpuno električnog modela e-Golf.

Česte klimatske promjene uzrokovane neracionalnom potrošnjom energije predstavljaju problem za cijelo čovječanstvo. Zbog toga mnogi stručnjaci rješenje vide u energetskoj efikasnosti koja promovira korištenje obnovljivih izvora energije i doprinosi održivom razvoju kao i zaštiti prirodne okoline kroz smanjenje emisija štetnih plinova (CO2) i smanjenje globalnog zagrijavanja.

Kompanija Porsche BH javno zagovara korištenje tehnologija koje imaju za cilj smanjenje emisija CO2 i vrši promoviranje e-vozila na tržištu BiH (potpuno električna vozila bez emisije štetnih plinova). Kao i prethodnih godina, Porsche BH je podržao Međunarodnu ljetnu školu koja se po XIV put tradicionalno održava u Fojnici.

Temu pod nazivom „Budućnost mobilnosti" predstavio je Jasmin Lučkin, projekt menadžer za elektro-mobilnost, koji je nakon teoretske prezentacije održao i praktično predstavljenje potpuno električnog modela e-Golf.

S obzirom da su potpuno električna vozila već prisutna na našem tržištu (e-Golf i e-Up, te da se u skorijoj budućnosti očekuje veliki broj modela sa potpuno električnim pogonom, veoma je bitno da se izvrše pripreme što uključuje instalacije javnih punionica, izmjene zakonskih regulativa i uvođenje određenih povlastica za e-vozila itd.

S obzirom da su sudionici Regionalne ljetne škole mladi educirani ljudi koji se bave izučavanjem energetske efikasnosti, predstavljanje novih tehnologija i trendova je idealan način da se ostvari međusobna suradnja i pokažu pravci u kojima će se kretati automobilska industrija u narednom razdbolju. „Danas su jasno određena 3 pravca razvoja usluga mobilnosti i to uvođenje elektro vozila, razvoj autonomne vožnje te uspostavljanje tzv. platforme za uslugu car sharing koja podrazumjeva dijeljenje vozila između više korisnika" istaknuo je Lučkin.

Da Volkswagen grupacija prati ovaj trend jasno dokazuje činjenica da u Porsche BH već imaju instalirane punionice, educirano osoblje kao i testna električna vozila koja su dostupna za sve zainteresirane klijente. Ove godine u školi sudjeluje 17 mladih stručnjaka iz oblasti održive energije iz zemalja jugoistočne Europe, a treneri i predavači su univerzitetski profesori i stručnjaci iz regije i Europske unije. Škola se održavala u Fojnici, u razdoblju od 01-07 srpnja tekuće godine.