Porsche BH organizovao panel diskusiju o tranziciji ka elektromobilnosti u BiH

29.10.2021
Privredna/Gospodarska komora FBiH je na poziv svoje članice Porsche BH pružila podršku u organizaciji panel diksusije na temu „Tranzicija ka električnim vozilima".

Panel diskusiji su prisustvovali eksperti iz BiH i regije, nadležna ministarstva, javna preduzeća, studenti tehničkih fakulteta i  stipendisti BH Futures Foundation. Moderator panela je bila Anela Karahasan, sekretar Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH.

Panelisti iz regije, profesor Vedran Kirinčić sa Sveučilišta Rijeka i Filip Mitrović, produkt specijalista za električna vozila iz Srbije, prezentirali su auditoriju svoja iskustva, ali i prakse zemalja Evropske Unije na putu ka prelasku na električna vozila. Također, među panelistima su se našli federalna ministrica za turizam i okoliš, gđa.Edita Đapo, profesorica Sanela Klarić sa Burch univerziteta u Sarajevu, Hajrudin Podbićanin, pomoćnik ministra za carinsku politiku i tarifu pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Zoran Andrić, pomoćnik ministra pri Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, te Adnan Bosović, stručni saradnik za razvoj distributivnih elektroenergetskih objekata Elektroprivrede BiH i Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Komori FBIH.

Smanjenje emisije štetnih plinova koje dolaze iz transporta predstavljaju veliki izazov s kojim se suočavaju proizvođači automobila,  pred koje je ujedno postavljen i ambiciozan plan , a to je karbonska neutralnost do 2050. godine, koja ide od  procesa proizvodnje, pa do eksploatacije automobila.

Neosporno je da koncept elektromobilnosti donosi značajne benefite u pogledu smanjena zagađenja, obnovi voznog parka, ali i iskoristivosti električne energije za pogon vozila,  gdje je električna energija u  Bosni i Hercegovini ujedno i značajan domaći resurs.

Tokom panel diskusije zaključeno je da je cilju značajnijeg razvoja elektromobilnosti u BiH neophodno  usvojiti set osnovnih mjera u što kraćem roku, po mogućnosti do kraja 2022.godine, koje će ubrzati tranziciju ka električnim vozilima, i to:

• usvojiti mjere i inicijative Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilma koji djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH, a koje je podržalo i predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH o privremenim suspenzijama i smanjenju carinskih stopa  na uvoz električnih i hibridnih vozila.
• usvojiti subvencije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila po uzoru na susjedne zemlje i zemlje regiona
• strateški pristup u izgradnji infrastrukture, odnosno ubrzati i olakšati procedure izgradnje punionica za električna vozila

Ujedno, bitno je naglasti da ubrzana tranzicija ka električnim vozilma u BiH, donosi i niz novih poslovnih prilika, te u tom pogledu govorimo o sve većem broju novih kompanija u BIH, proizvodnji prvog bh električnog motocikla, izgradnji fabrike za proizvodnju dijelova električnog motora za električna vozila, sve većem prilivu turista u i kroz Bosnu i Hercegovinu električnim vozilma, koji će pri punjenju vozila, ostvarit i dodatnu potrošnju.

Udruženje za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilma FBIH zajedno sa svim svojim članicama, a naročito u saradnji sa Porsche BH kao tržišnim liderom, poziva i stavlja se na raspolaganje svim nadleženim institucijama, organizacijama za saradnju, informacije, podršku i aktivnosti u promociji i razvoju elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na današnjoj panel diskusiji.

„Kao uvoznik automobila, kompanija Porsche BH stavila se u ulogu pokretača procesa implementacije elektromobilnosti u BiH jer nadležne institucije kasne sa donošenjem zakona, a proizvođači automobila za skoriju budućnost najavljuju obustavu proizvodnje automobila na fosilna goriva. Zbog toga činimo sve što je u našoj moći da doprinesemo bržem uspostavljanju infrastrukture za električne automobile, te da putem Udruženja za elektromobilnost u BiH ubrzamo procese implementacije stimulacija za nabavku električnih automobila", istakao je Senad Olovčić, direktor Porsche BH.