Posušje je prva općina u Hercegovini sa certifikatom BFC SEE

25.05.2017
Općina Posušje je ispunila neophodne uslove propisane BFC SEE standardom te je tako postala nosilac certifikata općine sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification).

Ovim je Posušje postalo prva općina u Hercegovini koja je ponijela ovo prestižno priznanje, te se tako pridružila ostalim jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH koja nose epitet općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem. Da se ponovo podsjetimo to su: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Novi Grad Sarajevo, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Uslovi za navedenu certifikaciju koji trebaju biti ispunjeni se sastoji od niza kriterij i pot-kriterija a koji se odnose na unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti u radu administracije, smanjivanje birokracije, obezbjeđenje informacija za privrednike i potencijalne investitore i slično. Riječ je o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima lokalnog ekonomskog razvoja.

Trenutno se privodi kraju 2. ciklus certifikacije općina i gradova te započinje novi 3 ciklus certifikacije.

Ukupno je do sada evaluirano ili se trenutno evaluira 20 jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH u skladu sa važećim regionalnim BFC SEE standardom.

Na području Federacije BiH proces provodi BFC SEE Mreža Federacije BiH koju čini 6 institucija: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH te regionalne razvojne agencije SERDA, NERDA, REZ i REDAH.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Osim Bosne i Hercegovine program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.