Potpredsjednik Privredne/Gospodarske Komore FBiH primio privrednu delegaciju grada Tangshana

24.04.2017
U Sarajevu je 23.aprila 2017. boravila privredna delegacija kineskog grada Tangshana. U delegaciji su bili predstavnici privrede i zvaničnici Vlade Tangshana na čelu sa gospodinom Sun Youshunom.  Upoznali su nas sa privredom i ekonomskim pokazateljima razvoja  grada Tangshana kao i koje proizvode bi željeli uvoziti iz BiH.

Predstavnike kineske delegacije primio je potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH gospodin Mirsad Jašarspahić sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija MS&WOOD Fojnica i ARTISAN iz Tešnja.

Razgovarolo se o mogućnostima privredne suradnje dvije zemlje. Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić, upoznao je goste sa mogućnostima ulaganja u BiH kao i benefitima koje BiH pruža investitorima.

Naglasio je da smo zainteresirani za sve vidove privredne suradnje i istakao da su drvna industrija, automobilska industrija, namjenska industrija i IT sektor, najperspektivniji što se tiče bilo kojeg načina ulaganja.

Na sastanku su iznijeti i problemi na koje privrednici nailaze prilikom isporuke robe (problem naplate iz Kine) kao i o kapacitetima naših kompanija  i način transporta. Predstavnici kompanija su predstavli svoje kompanije i proizvodni program koji bi željeli plasirati na kinesko tržište.

Što se tiče drvne industrije gostima je predočeno da suradnju želimo ostvariti izvozom finalnih proizvoda u Kinu ili nekoj od varijanti ulaganja u naše kapacitete sa kineske strane.(green field, zajedničko ulaganje, rekonstrukcija postojećih kapaciteta i dr.)

Otvorene su sve mogućnosti suradnje i nadamo se nekom konkretnom prijedlogu sa kineske strane.