POZIV NA UČEŠĆE NA 1. BIZNIS FORUMU BRČKO DISTRIKTA BiH

16.10.2017
1. Biznis forum Brčko distrikta BiH održat će se u periodu od 8. do 10. novembra 2017. godine, a organizator je Vlada Brčko distrikta BiH uz tehničku pomoć Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH. Podrška u organizaciji 1. Biznis foruma Brčko distrikta BiH osigurana je i od strane Ekonomskog fakulteta Brčko, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Biznis forum će biti mjesto okupljanja i razmjene mišljenja između predstavnika vlasti, kreatora ekonomskih politika i potencijalnih investitora.

Forum će se baviti svim relevantnim pitanjima koja su od značaja za stanje u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, počevši od makroekonomske politike, sektorske politike, poslovnog ambijenta, konkurentnosti bh. privrede i kompanija. Vodit će se panel diskusije na sljedeće teme:

1. Lokalni i regionalni razvoj
2. Saobraćaj i turizam
3. Privreda u Brčko distriktu BiH
4. Poljoprivreda u Brčko distriktu BiH
5. Obrazovanje i mladi u Brčko distriktu BiH.

Nadamo se da će ovaj biznis forum doprinijeti kreiranju povoljnijeg i atraktivnijeg poslovnog ambijenta u našem gradu.

Prijave poslati na link: info@econforbd.com, najkasnije do 23. 10. 2017. godine.
Kontakt telefon: +387 49 / 240-810


BRČKO DISTRIKT BiH BIZNIS FORUM
(NOVI RAZVOJNI CIKLUS)
8 – 10. novembra 2017. godine
AGENDA

8. 11. 2017. godine (prvi dan)
18.00 sati – koktel dobrodošlice (svečana sala Vijećnice)

9. 11. 2017. godine (drugi dan)
10.00 – 11.00 sati – registracija učesnika (Dom kulture)
11.00 – 12.30 sati – otvaranje Biznis foruma i pozdravna riječ
12.30 – 14.00 sati – plenarna sekcija – Tema 1 i 2 (Dom kulture)
14.30 – 16.00 sati – ručak (Hotel Jelena)
16.00 – 17.00 sati – paralelne sekcije (Hotel Jelena, Dom kulture, Ekonomski fakultet Brčko)
18.00 sati – saopćenje zaključaka (Hotel Jelena)
19.00 sati – svečana večera

10. 11. 2017. godine (treći dan)
10.00 – 13.00 sati – sastanci investitora


Plenarna sekcija
Tema 1: Lokalni i regionalni razvoj (Gdje smo mi sad?)
- Zakonska regulativa Brčko distrikta BiH

Harmonizacija propisa Brčko distrikta BiH.

- Dostignuti stepen razvoja od osnivanja Distrikta do danas, problemi i poteškoće koji se pojavljuju u razvoju privrede
- Novi razvojni ciklus

Tema 2: Saobraćaj i turizam
- Uloga i značaj sliva rijeke Save za transport, trgovinu i razvoj turizma Brčko distrikta BiH i Luke Brčko distrikta BiH

- Jačanje saobraćajnih veza Brčko distrikta BiH unutar gradova BiH i regije
- Otvaranje autoputa preko Brčko distrikta BiH
- Razvijanje zaobilaznice, kao i otvaranje aerodroma
- Razvijanje turističke zajednice unutar Brčko distrikta BiH što, između ostalog, podrazumijeva i pravljenje plaže od Brezovog Polja do Ficibajera
- Mogućnost iskorištavanja strateškog geografskog položaja Brčko distrikta BiH u svrhu jačanja turističkih potencijala


Paralelne sekcije

I. Privredni potencijal Brčko distrikta BiH
- Veliki značaj za privredni razvoj Brčko distrikta BiH ima Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, koje izdvaja najveće subvencije, podsticaje i ostala sredstva za privredne aktivnosti unutar Brčko distrikta BiH.
- U Brčko distriktu BiH smještene su brojne kompanije koje svakodnevno bilježe uspjehe kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Neke od njih su „Bimal", „Brčko gas", „Bosnaplod" itd.
- Brčko distrikt BiH je staro trgovačko mjesto sa 120 godina dugom tradicijom. Zbog  svog geografskog položaja raskrsnica je mnogih puteva i, kao takav, jedan je od gradova u koji se isplati ulagati.

II. Poljoprivredni potencijal Brčko distrikta BiH
- Tradicionalno bavljenje poljoprivredom u Brčko distriktu BiH rezultiralo je uspješnom proizvodnjom raznih vrsta žitarica (pšenica, kukuruz itd.) kao i različitih vrsta voća. U posljednje vrijeme primjetan je i razvoj nekih novih kultura, kako što su vinogradarstvo, uzgoj aronije, lješnjaka i sl., a sve s ciljem razvoja poljoprivrede Brčko distrikta BiH.

III. Obrazovanje i mladi
- Vizija Brčko distrikta BiH jeste da visoko obrazovanje ne bude zatvoreni nego otvoreni sistem i da na taj način bude više uključeno u sam privredni razvoj Brčko distrikta BiH.
- Razmatranje mogućnosti o izgradnji studentskog kampusa u Brčko distriktu BiH, te da se takvim i sličnim projektima i aktivnostima osigura pružanje boljih mogućnosti za školovanje i zapošljavanje mladih ljudi, a ne njihov odlazak, kako iz Brčko distrikta BiH tako i iz države Bosne i Hercegovine.


PROGRAM BRČKO DISTRIKT BiH BIZNIS FORUMA

(NOVI RAZVOJNI CIKLUS)

Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, a u organizaciji Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH, od 8. do 10. novembra 2017. godine organizuje se 1. Brčko distrikt BiH Biznis forum na temu: Novi razvojni ciklus.

Biznis forum će biti održan u Domu kulture, Hotelu Jelena i Ekonomskom fakultetu Brčko. Prijava učesnika počinje 7. 9. 2017. i traje do 23. 10. 2017. godine.

Vizija foruma je da kroz poslovni susret osigura kontakt između naših i stranih poslovnih ljudi, kompanija i investitora s ciljem ostvarivanja njihovih ideja i unapređenja privrednog ambijenta Brčko distrikta BiH.

Misija foruma je da okupi što veći broj renomiranih učesnika iz reda predstavnika vlasti Brčko distrikta BiH, akademske zajednice, državnih zvaničnika, diplomatskog osoblja, privrednih komora, privrednika, poljoprivrednika i investitora.

Ideja vodilja Brčko distrikt BiH Biznis foruma je da njeguje sponu između relevantnih učesnika i na taj način predstavi koncept novog razvojnog ciklusa Brčko distrikta BiH, koji će baštiniti na jednom sistemu partnerstva institucija vlasti, privrede i visokog obrazovanja u funkciji privrednog razvoja Brčko distrikta BiH.

Primarni cilj jeste da kroz dijalog, rasprave i razmjene mišljenja tradicionalno postane prepoznatljivo mjesto, kao važan poslovni i investicioni događaj regije za širenje znanja i poslovnih ideja.

Vlada Brčko distrikta BiH, putem Biznis foruma, kroz plenarnu sekciju s dvije teme i paralelne sekcije s tri teme, objelodanit će niz projekata iz privrede, poljoprivrede, obrazovanja, saobraćaja, riječnog potencijala i transporta, infrastrukture, turizma, zakonske regulative i drugih razvojnih sektora.

Želja organizacionog odbora je da primarni zaključak Biznis foruma bude jačanje privatnog sektora uz stimulisanje preduzetništva, povećanje konkurentnosti, primjena modernih tehnologija, bolje integracije u proces globalizacije i privlačenje kvalitetnih investitora, kako bi u budućnosti ovaj forum dobio epitet investicionog foruma.