Poziv na Osnivačku skupštinu Inžinjerske komore FBiH

03.01.2020


Privredna/Gospodarska komora FBiH, obavještava inžinjere građevine, arhitekture, mašinstva, saobraćaja, elektrotehnike, IT, šumarstva, metalurgije, hemije, geologije, rudarstva, geodezije, poljoprivrede i prehrambene tehnologije te inžinjere drugih profila, da će se u četvrtak, 23.01.2020. godine sa početkom u 15 h, održati Osnivačka skupština Inžinjerske komore FBiH.  Osnivačka skupština će biti održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u okviru INN&TECH konferencije.

Ideja o formiranju Inžinjerske komore postoji duži vremenski period, te uvažavajući mišljenja mnogobrojnih inicijatora, posebno imajući u vidu da je inžinjerska struka u BiH, neorganizovana i da poslovi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju, zaštite opštih i pojedinačnih interesa u obavljanju poslova u inžinjerskim djelatnostima, nisu u cjelosti sistemski uređeni i postoje mnogi problemi sa kojima se inžinjerska struka susreće.

Da bi se na kvalitetan i uspješan način zastupala inžinjerska struka, neophodno je organizovati se kroz instituciju koja ima legalitet i legitimitet zastupanja prema svim nivoima vlasti u BiH. Također, umrežavanje i saradnja na regionalnom nivou i korištenje iskustava i znanja za unapređenje inžinjerske struke u BiH, su potrebni kako bi se inžinjerska struka u BiH dovela u položaj kakav ima u svijetu.

Cilj je imati Inžinjersku komoru čiji će osnovni zadatak biti unapređenje rada i statusa inžinjerske struke, obezbjeđenje kontinuiranog usavršavanja članova kao i sudjelovanje u kreiranju zakonodavne regulative u saradnji sa izvršnim i zakonodavnim organima vlasti, kao i druge aktivnosti od interesa za inžinjersku struku.

Pozivamo inžinjere da 23.01.2020. godine prisustvuju Osnivačkoj skupštini Inžinjerske komore FBiH i budu aktivni učesnik u svim aktivnostima koje će voditi Komora.

Molimo zainteresirane da svoje učešće prijave online putem ovog linka.

Materijali za Osnivačku skupštinu će putem e-maila blagovremeno biti dostavljeni prijavljenim učesnicima.

- Dnevni red Osnivačke skupštine
- Poziv za INN&TECH konferenciju