POZIV PRIVREDNICIMA ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA UČEŠĆE NA SAJMU SHAIK ZAYED KOJI ĆE SE ODRŽATI U ABU DHABIJU/ UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI U PERIODU OD 15.11. DO 25.12.2016. GODINE

16.06.2016
Poštovani privrednici,

Obraćamo vam se ovom informacijom koju smo dobili od Ambasade BiH u Abu Dhabiju,  da je Humanitarna fondacija KHALIFA BIN ZAYED AL NAHYAN  u fazi pripreme  Festivala naslijeđa, koji će se održati u periodu od 15.11.2016. god. do 25.12.2016. god. u gradu Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Fondacija  već drugi put za redom poziva privrednike iz Bosne i Hercegovine da  uzmu učešće na Festivalu. Bosni i Hercegovini je dodijeljeno 16 štandova sa 32 učesnika (dva po štandu) na kojima će se predstaviti kulturno naslijeđe BiH ( stari zanati, izrada nakita, narodne nošnje i slično), te promovirati halal prehrambeni proizvodi ( med, sirevi, mliječni proizvodi, suhomesnati proizvodi, džemovi, suho voće, sokovi i vode i sl.).

Štandovi za prodaju će biti opremljeni osnovnim inventarom ( sto, stolice, priključak el. energije i rasvijeta), dok uređenje interijera pada na izlagače o sopstvenom trošku.

Od dodijeljenih 16 štandova, 2 štanda su planirana za pripremanje tradicionalnih bosanskih jela u toku cijelog održavanja festivala, što uključuje četiri osobe (2+2).
Organizator će za potrebe kuhinje obezbijediti električnu energiju,  dvije stanice za kuhanje i vodu.

Sve namirnice neophodne za pripremanje jela dužni su obezbijediti izlagači o svom trošku, odnosno ponijeti iz BiH, kao i sav neophodan pribor za spravljanje istih.
Uvažavajući običaje domaćina, važno je napomenuti da se ne može izlagati hrana i piće koja nisu halal ( proizvodi od svinjskog mesa, alkoholna pića i sl.), kao i da se treba pridržavati kodeksa oblačenja, koji isključuje provokativnu odjeću.

Važno je napomenuti da sva zarada od prodaje proizvoda pripada izlagačima, odnosno njihovim proizvođačima.

Osim gore navedenog, predviđeno je i učešće za  ukupno 21 učesnika folklornih grupa, ansambala, kao i pojedinačnih vokalnih izvođača sevdalinki i tradicionalne muzike ili nekog drugog umjetnika sa naših krajeva (slikara, kipara), koji su dužni sa sobom ponijeti svu opremu za izvođenje, kao što su razglas, muzički instrumenti i slično.

Učesnici iz BiH će sajamski prostor dijeliti sa kolegama iz Kine, tako da će zajedničku binu koristiti naizmjenično svaki drugi dan.
Nastupe folklornih grupa, vokalnih izvođača neće plaćati Organizator.

Isti ne moraju biti prisutni cijelo vrijeme trajanja Festivala, nego se mogu organizovati u manje grupe koje bi tako pokrile svojim programima cijeli Festival, uz napomenu da njihov broj ne može biti većih od planiranog (21) u toku trajanja Festivala.

Kao što smo naveli, organizator će za 53 učesnika snositi sve troškove  uključujući avionske povratne karte, vize, hotelski smještaj, ishranu, troškove transporta uzoraka, kao i internog transporta i besplatan sajamski prostor.

U slučaju da želite učestvovati na ovoj manifestaciji, molimo vas da nam dostavite kratke informacije o vašoj firmi (obrtu), uz fotografije tradicionalnih izvođača u visokoj rezoluciji, kao i informacije o proizvodima koji će se prodavati, kataloge i sl.
Važno je navesti da učesnici treba da budu dobrog zdravstvenog stanja, a ukoliko koriste neke lijekove treba da iste ponesu u količini dovoljnoj za cijelo vrijeme boravka.

Važno je naglasiti da je gore navedeno učešće privrednika uvjetovano trajnim boravkom predstavnika u periodu od 45 dana, koliko traju pripreme kao i sam Festival.

U slučaju odustajanja od učešća za vrijeme održavanja Festivala, učesnik sam snosi troškove povratka, a dužan je da o svom trošku obezbijedi dolazak drugog učesnika, koji će ga zamijeniti na štandu.


Za vrijeme održavanja Festivala potrebno je između učesnika odabrati jednu osobu koja će biti koordinator između učesnika i organizatora Festivala, gdje će organizator imati poseban štand.

U slučaju dodatnih pitanja, molimo da kontaktirate gospodina Emir Pašića, voditelja Centra za međunarodnu i saradnju sa EU fondovima pri P/G komori FBiH na telefone 033 566 304, mob: 061 203 505,  te putem e maila e.pasic@kfbih.com.

Ukoliko ste zainteresovani, iskoristite ovu jedinstvenu priliku da vaše proizvode i usluge prezentirate na probirljivom tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Molimo da aplicirate u što kraćem roku, ne dužem od 24.06.2016.godine.

Prijavni obrazac možete naći ovdje.

Za sve dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju.