Poziv za dostavu prijedloga – suspenzija carinskih tarifa za 2022.

30.03.2021


Kao i prethodnih godina, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH i Privrednom komorom Republike Srpske, pokreću aktivnosti u vezi sa prikupljanjem prijedloga privrednika za uvrštavanje na listu tarifnih brojeva za Odluku o suspenziji carina za 2022. godinu.

U skladu sa instrukcijom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dostavljamo vam Poziv za dostavu prijedloga za uvrštavanje u Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2022. godinu.

Ukoliko za potrebe vlastite proizvodnje iz trećih zemalja (zemalja sa kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume) uvozite određenu sirovinu (materijal koji ulazi u supstancu Vašeg finalnog proizvoda) ili repromaterijal (osnovni materijal od kojeg se pravi Vaš proizvod), a da istovremeno u Bosni i Hercegovini ne postoji proizvodnja takve sirovine/materijala, onda je moguće da se na tu sirovinu ili repromaterijal, odobri totalna suspenzija ili određeno smanjenje carinske stope.

Više informacija možete pronaći ovdje.