Poziv za uključivanje u prvu građansku inicijativu za solarnu energiju u BiH

10.12.2018


U Bosni i Hercegovini je po prvi put pokrenuta crowdfunding kampanja za obnovljive izvore energije. Cilj ove kampanje je ulaganje novca za izgradnju solarnih kolektora na krov J.U. Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Fojnica.

Ova Ustanova u toku jedne godine izdvaja preko 250.000,00 KM za električnu energiju. Izgradnjom solarnih kolektora moguće je ostvariti uštede čak do 60 %. Novac koji se ostvari od ušteda uložit će se u neke druge, njima potrebnije stvari.

Ovo je prva građanska inicijativa gdje građani učestvuju u proizvodnji i distribuciji energije. Osim ostvarivanja ušteda, cilj je potaknuti građane da razmišljaju na okolinski prihvatljiv način. Obnovljivi izvori energije svakako su budućnost Bosne i Hercegovine, te je veoma bitno pokazati građanima da su oni pokretači promjena.

Kampanja se nalazi na platformi: https://www.indiegogo.com/projects/gradanska-inicijativa-za-solarnu-energiju/x/19534108 i preko ove platforme se vrši ulaganje u OIE. Na linku se nalazi i jedan simpatičan video koji objašnjava cijelu ideju.

Svaki građanin/ka može učestovati u ovoj kampanji i tako postati dio ove održive priče, a pokretač ove građanske inicijative je NVO REIC iz Sarajeva.