PREDSTAVNICI PRIVREDE I CIVILNOG DRUŠTVA PREDLOŽILI SET MJERA KOJE BI OMOGUĆILE RELAKSACIJU NAJSTROŽIJEG VIZNOG REŽIMA U EVROPI KOJI POSTOJI IZMEĐU BiH I KOSOVA

19.05.2016

Na sastanku regionalne Inicijative za otvorene razgovore (Open Talks Initiative) održanom na Jahorini 16. 5. 2016. g. stručnjaci za eurointegracije, predstavnici privrede i civilnog društva uputili su administracijama u Sarajevu i Prištini prijedlog seta mjera koje bi omogućile relaksaciju najstrožeg viznog režima u Europi, koji postoji između BIH i Kosova.

Ključna poruka je da pitanja slobode kretanja i prometa robe moraju biti odvojena od rješavanja političkih pitanja, a Bosna i Hercegovina mora voditi računa o sopstvenim interesima istovremeno poštujući obaveze preuzete u procesu eurointegracija.„Privreda Bosne i Hercegovine svakog mjeseca gubi dva miliona eura i mnogo šansi za nove poslove, zbog toga što su privrednici BIH i Kosova onemogućeni da dogovaraju i sprovode zajedničke poslove. Našu robu na Kosovu zamjenjuje roba iz drugih zemalja i to tržište će vrlo brzo biti zauvek izgubljeno." naglasio je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BIH.Nakon sastanka na Jahorini, u Media Centru Sarajevo održana je konferencija za medije.


Europska komisija preporučila ukidanje viza za građane Kosova – šta će uraditi BIH?