Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH sa bosanskohercegovačkim kompanijama učestvovali na “Poznan Motor Show”, Poznan, Republika Poljska

15.04.2022Na poziv organizatora sajma "Poznan Motor Show”, Privredna/Gospodarska komora FBiH, zajedno sa kompanijama iz automobilske industrije Bosne i Hercegovine, dobila je poziv da se po prvi put predstavi na ovom prestižnom sajmu. Pored posjete sajmu, kao centralnom događaju posjete, organizovano je još nekoliko vrlo važnih aktivnosti.
Tokom trodnevne posjete Republici Poljskoj, osim delegacije Bosne i Hercegovine, prisustvovali su i  predstavnici automobilske industrije Republike Turske, Republike Srbije i Moldavije, koji su zajedno učestvovali na svim događajima  tokom ove posjete.

Prvog dana, održane su posjete inkubatoru inovacija pri Tehnološkom Univerzitetu Varšava, gdje su se posjetitelji imali priliku upoznati sa osnovnim podacima kada su u pitanju inovacije, kao i sistem obrazovanja u Republici Poljskoj. Istog dana upriličena je posjeta tvornici WUZETEM koja se bavi proizvodnjom injekcionih sistema u dizel motorima. Ovom prilikom održana je i kratka prezentacija, te su napravljeni i kratki B2B sastanci prisutnih kompanija.

Drugog dana posjećene su dvije kompanije: "TIP-TOPOL”, kompanija koja se bavi proizvodnjom membrana i balansnih težina za potrebe automobilske industrije, i kompaniji "WSK Poznan”, koja samostalno proizvodi injektivnu opremu i određene komponene za potrebe automobilske i avionske industrije. Tokom ovog susreta kompanije su predstavile svoje potencijale i izrazile spremnost za saradnju u budućnosti.

Od iznimnog značaja je istaknuti da drugog dana je održan sastanak sa predstavnicima klastera automobilske industrije Republike Poljske, koji broji preko 70 kompanija članica. Tokom susreta razgovarano je o trenutnoj situaciji, potrebama i mogućim oblicima saradnje Grupacije automobilske industrije BiH i Klastera automobilske industrije Republike Poljske.
Posljednjeg dana, posjećen je sajam "Poznan Motor Show”, koji se ove godine održavao u 3 odvojene izložbene hale. U isto vrijeme, pored pomenutog sajama, u susjedne dvije hale se održavao i sajam tehnologija u automobilskoj industriji, gdje su svoje proizvode i dostignuća predstavile kompanije koje se bave proizvodnjom dijelova, komponenti, sklopova, sistema, ali i cjelokupnih rješenja u automobilskoj industriji. 

Na kraju, može se zaključiti da cjelokupna automobilska industrija Evrope se suočava sa istim ili sličnim izazovima, i da što skorije umrežavanje i zajedničko djelovanje kompanija može doprinijeti bržem prevazilaženju trenutnih izazova sa kojim se suočava automobilska industrija.