Privredna /Gospodarska komora FBiH na međunarodnoj konferenciji "Gradimo mostove u obrazovanju odraslih"

27.10.2016U EMAUSU zaključen najveći stručni skup JI Europe o obrazovanju

Delegacije iz sedam (7) zemalja zaključile su radni dio međunarodne  konferencije „Gradimo mostove u obrazovanju odraslih". U Caritasovoj  obrazovnoj ustanovi EMAUS više od 80 sudionika tri dana su radili na  unaprijeđenju prakse i suradnje u području obrazovanja odraslih.

Pod stručnim vodstvom Zlatka Malića iz Caritasa BiH, i Tanje Raič  Tarčuki M.A., ravnateljice Ustanove za obrazovanje Emaus u panelu se  diskutiralo o uspješnim rješenjima i izazovima svake zemlje iz regiona, te o konceptu cjeloživotnog učenja, vještinama odraslih,  profesionalizaciji andragoških djelatnika i o standardima u  obrazovanju odraslih.Razmjenu aktualnosti iz svake zemlje predvodili su ravnatelj Agencije  za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih iz Hrvatske, Mile  Živčić, direktor Andragoškog centra Slovenija, Andrej Sotošek, direktorica Agencija za stručno obrazovanje i trening i obrazovanje  odraslih, Valbona Fetiu Mjeku, s Filozofskog fakulteta Skopje,  Makedonija, Zoran Velkovski, iz sektora za obrazovanje pri Ministarstvu Civilnih poslova BiH, Vesna Puratić, direktorica  Odjeljenja za obrazovanje odraslih u Centru za stručno obrazovanje  Crne Gore, Ljiljana Garić, te upravnica Instituta zа pedаgogiju i  аndrаgogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Aleksandra Pejatović.

Aktivno učešće uzeo je i Ivica Barbarić iz Federalne gospodarske  komore, kao i mnogi drugi aktivni praktičari obrazovanja odraslih i  suradnici u tim programima.
Pored sedam ministara obrazovanja, u Emausu su bili nazočni i  dr.sc.Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ/K, dr. sc. Rašid Hadžović,  ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH, Susanne Matiss, referat za  odnose s javnošću, kulturu i protokol Veleposlanstva SR Njemačke u  BiH, prof. dr. Katarina Popović iz ICAE, te dr. don Ante Komadina, ravnatelj  Caritasa Mostar.

„Obrazovni sustav traži dodatna interveniranja, a to je moderniziranje  sustava naobrazbe i njegovo usklađivanje s realnim potrebama tržišta  rada. U takvoj situaciji, obrazovanje odraslih dobiva sve veći značaj  i postaje ključna karika razvitka našeg društva. Postojeći sustav  obrazovanja odraslih i cjeloživotnog obrazovanja u HNŽ-u još uvijek  nisu na razini kojoj kao društvo težimo.  Vjerujem i obećavam kako  ćemo u vremenu koje je pred nama i na tom području učiniti značajnije  iskorake odnosno  izgraditi stabilne, a fleksibilne uvjete koji će na  najbolji način omogućiti obrazovanje građana tijekom cijeloga  života'', naglasio je predsjednik Herceg obećavši kako će Vlada  Hercegovačko – neretvanske županije s tim ciljem na jednoj od  sljedećih sjednica razmatrati Nacrt Zakona o obrazovanju odraslih.

Organizator druge međunarodne konferencije, DVV International-ured u  BiH, zaključio je skup iznijevši planove za treću konferenciju  „Gradimo mostove u obrazovanju odraslih": „Hvala svima koji su  doprinijeli ovako uspješno realiziranoj konferenciji. Nakon Ljubljane  2015., hvala Mostar 2016., a 2017. se vidimo u Skopju", pozdravio je  skup dr.sc. Emir Avdagić.

Kako smo već navikli, pored ove međunarodne konferencije, u Emausu se  trenutno realizira još nekoliko duljih obuka, te pripremaju mnogi  stručni događaji iz Europe, ali i svijeta. „Nastojimo uvijek u sklopu naših događaja isplanirati i turističke obilaske, prezentacije i  edukacije o ponudi naše države, ali i naše goste dovesti i u druge  relevantne ustanove u Mostaru u svrhu međunarodnog umrežavanja i  širenja pozitivne slike o našoj državi", zaključila je ravnateljica  Emausa, Tanja Raič Tarčuki.