PRIVREDNA DELEGACIJA PKFBIH POSJETILA AMBASADU BIH U ABU DHABIJU

01.12.2015U okviru sedmodnevne posjete, povodom učešća na festivalu „Shaikh Zayed", koji se održava u Abu Dhabiju, privredna delegacija predvođena predsjednikom Privredne komore FBiH Mirsadom Jašarspahićem, dana 30.11.2015.godine posjetila je Ambasadu BH.

Ambasador Zoran Miličević je uz riječi dobrodošlice gostima poželio ugodan boravak u Emiratima, uz želje da što bolje iskoriste ukazanu priliku te na najbolji način prezentiraju svoje robe i usluge. Naglasio je da se Ambasada BH u punom kapacitetu kroz Komorski sistem Bosne i Hercegovine stavlja na raspolaganje privrenicima za svaki oblik poslovne saradnje.

Gosti su u jednosatnom razgovoru informisali ambasadora Zorana Miličevića o profilu firmi koje su na poziv Fondacije Khalifa Bin Zayed Al Nahyan uzele učešće na Festivalu, kao i o mogućim oblicima plasmana BH  roba i usluga na tržištu UAE.

Privrednike dvadeset firmi sa  40 učesnika predvode firme Bekto Precissa, Bellissima, Granoff, Koteks Tešanj, Moj San, Hoteli Ilidža, Emirates tourism and investment, Akova impex, As Group, Mljekara Livno Puđa, Dr Pasha, koji uz  predstavnike obrtnika iz oblasti starih zanata i ručno pripravljenih  biljnih preparata na bazi meda  već petnaest dana izlažu na Feestivalu.

Predsjednik Jašarspahić je naglasio spremnost Komorskog sistema da podrži privrenike na putu iznalaženja novih tržišta, prvenstveno kroz zajednička ulaganja domaćih i ino partnera , kao i radu na stvaranju snažnih klastera u svim privrednim granama koji će cijenovno i kvaltetom biti konkurentni.

Gospođa Enisa Bekto, direktorica firme Bekto Precissa, koja je jedan od izlagača,  informisala je Ambasadora Miličevića o  poslovnim planovima kao i o aktivnostima koje njihova firma poduzima u ovom regionu. Naglašeno je da firma Bekto Precissa pored viokokvaltetnih proizvoda ovom nadasve probirljivom tržištu nudi i mogućnost transfera tehnologija koji pored prodaje proizvodno tehnoloških procesa nudi i adekvatnu obuku za iste po principu „ključ u ruke".

Emir Pašić, Voditelj Centra za međunarodne odnose pri PKFBiH obavijestio je ambasadora Miličevića o aktivnostima novoosnovanog udruženja Halal industije čije su članice As Group, Akova Impex i Mljekara Livno Puđa, prezentiranjem svojih delikatesnih roba, uzele učešće na Festivalu.


Emir Pašić dipl.ecc
P/G KFBIH - Centar za međunarodnu i saradnju sa EU fondovima